Πρώην πρόεδρος, συγγραφέας ευπώλητων βιβλίων, σύζυγος της διάσημης Κάρλας Μπρούνι, ο Νικολά Σαρκοζί τραβά τη δημόσια προσοχή και δεν δείχνει δείγματα κόπωσης στην ηλικία των 65 χρονών, όταν άλλοι αποσύρονται στην τετιμημένη σύνταξη. Από σήμερα Δευτέρα, γλιστρά χωρίς τη θέλησή του και σε έναν άλλο ρόλο, αυτόν του κατηγορούμενου. Ενώπιον του 32ου Κακουργιοδικείου των Παρισίων καλείται μαζί με δύο συγκατηγορουμένους του να λογοδοτήσει για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Το αδίκημα επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνων και πρόστιμο ενός εκατομ. ευρώ. Ήδη πριν από την έναρξη της ασυνήθιστης ακροαματικής διαδικασίας κυκλοφορεί η φήμη ότι η δίκη θα διακοπεί, επειδή ένας εκ των συγκατηγορουμένων, ο 73 χρονών δικηγόρος Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η φήμη επιβεβαιώθηκε και από το δικαστήριο.

Δικαστικές περιπέτειες

Ο Σαρκοζί, ο πρώην ισχυρός Γάλλος πρόεδρος ενώπιον της δικαιοσύνης; Δεν είναι και η πρώτη φορά, που ένας πρώην αρχηγός κράτους στη Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Αλλά με τέτοια βαριά κατηγορία, είναι η πρώτη φορά στην γεμάτη με ήρωες του Β Παγκοσμίου Πολέμου ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, την οποία ίδρυσε το 1957 ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ. Ο προκάτοχος του Σαρκοζί Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε πριν από 9 χρόνια σε φυλάκιση δύο χρόνων με αναστολή για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης, την περίοδο που ήταν Δήμαρχος των Παρισίων. Όμως δεν χρειάστηκε να παραστεί στη δίκη για λόγους υγείας. Ο Σαρκοζί διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2012. Οι συζητήσεις μαζί του ήταν πότε διασκεδαστικές, πότε σου προκαλούσαν απελπισία, έγραψε στο βιβλίο του ο Μπάρακ Ομπάμα, με τον τίτλο «Γη της Επαγγελίας», που μόλις κυκλοφόρησε. Σε μια συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση επαίνεσε την ενεργητικότητα και τη γοητεία του Σαρκοζί. Ήταν ένας σημαντικός εταίρος στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο.

Η υπόθεση που απασχολεί το δικαστήριο είναι πολύπλοκη και πρέπει να συνέβη αφότου αποχώρησε από την εξουσία. Ο Σαρκό, όπως συχνά αποκαλείται, φέρεται να επιχειρήσει να αποσπάσει από ανώτατο δικαστικό λειτουργό του Αρείου Πάγου μυστικά από ανακριτικό φάκελο. Σε ανταπόδοση ο πρώην Γάλλος πρόεδρος του υποσχέθηκε ότι θα υποστήριξει την υποψηφιότητα του δικαστικού για μια θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό. Κατηγορούμενοι είναι και άλλοι που αναμείχθηκαν στην υπόθεση. Ο για πολλά χρόνια δικηγόρος του Σαρκοζί Τιερί Ερτσόγκ και ο Αζιμπέρ, πρώην γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί βασίζονται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πολιτικού με τον δικηγόρο του Ερτσόγκ. Η νομιμότητα της χρήσης αυτών των μαγνητοφωνήσεων ως αποδεικτικό υλικό οδήγησε σε μεγάλη δικαστική διαμάχη. Ο ίδιος ο Σαρκοζί συνεχώς απέρριπτε της κατηγορίες.

Θα επιστρέψει στην πολιτική;

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει κι άλλες κατηγορίες, που κυκλοφορούν από καιρό και βγαίνουν αραιά και που στο φως της δημοσιότητας. Τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί άλλη μια δίκη με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 για την επανεκλογή του, κάτι που απέτυχε. Το ποσό που έλαβε ξεπέρασε κατά 20 εκατομ. ευρώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Και σαν να μην είναι όλα αυτά αρκετά, υπάρχει και η σκοτεινή υπόθεση για κονδύλια από τη Λιβύη για την προεκλογική του καμπάνια του 2007. Ήταν τότε που κέρδισε τις εκλογές για το ανώτατο αξίωμα της χώρας με αντίπαλο από το Σοσιαλιστικό κόμμα τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η δικαιοσύνη κάνει ανακρίσεις από καιρό, κάποιοι κάνουν λόγο για μια υπόθεση που αφορά το ίδιο το κράτος. Ο Σαρκοζί απέρριψε τις κατηγορίες ότι πήρε παράνομα χρήματα από το τότε καθεστώς του Μουαμάρ Γκαντάφι. Μόνο τελευταία σημαντικός μάρτυρας του πρώην προέδρου τον απάλλαξε. «Επιτρέπεται ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας να σύρεται επί χρόνια στη λάσπη»; διερωτήθηκε στο γαλλικό κανάλι BFMTV.

Σήμερα ο Σαρκοζί έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, αλλά συνεχίζει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο «Les Temps des Tempêtes» έσπασαν τα ταμεία. Στην παρουσίασή του βιβλίου, ο γιoς Ούγγρου αριστοκράτη και εγγονός Ελληνοεβραίου υπέγραφε μαυρισμένος και εμφανώς καλοδιάθετος αντίτυπα του βιβλίου. Μέσα Νοεμβρίου βρισκόταν στην Αψίδα του Θριάμβου, στην τελετή μνήμης για το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δίπλα στον διάδοχό του Φρανσουά Ολάντ και τον νυν πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Στον δεξιό πολιτικό χώρο που μαστίζεται από κρίσεις, υπάρχει συνεχώς η ελπίδα ότι θα επιστρέψει στην πολιτική. Ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί, που ασκεί επιρροή στον χώρο αυτόν, είχε πει στην εφημερίδα le Monde ότι «πολλοί από εμάς θέλουν να επιστρέψει ο Νικολά Σαρκοζί». Το κόμμα «Les Republicains» αναζητεί τον υποψήφιο εκείνο που θα μπει μπροστά στις προεδρικές του χρόνου με αξιώσεις. Το χιουμοριστικό περιοδικό Le Canard Enchainé έβαλε στο στόμα του Σαρκοζί την άποψη ότι κανένας εν δυνάμει υποψήφιος δεν έχει τη στόφα ενός προέδρου. Η γνώμη του συνεχίζει να έχει ειδικό βάρος.

Facebook Comments