Στη χθεσινή του συζήτηση με τους ΥΠΕάρχες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια είδηση: οι ανακοινώσεις για τον χάρτη εξόδου θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, όταν θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα στη διάθεση της κυβέρνησης, όχι μόνο για την καθοδική τάση των κρουσμάτων, αλλά και για την αποτύπωση αυτής της τάσης στις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και, δυστυχώς, τους θανάτους. Με άλλα λόγια, το σχέδιο εξόδου θα περιλαμβάνει ως κεντρική συνισταμένη και την πίεση στο σύστημα Υγείας. 

Μαθαίνω, πάντως, εξ εγκύρου πηγής ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει και εκνευρίζεται και με την άκρατη σεναριολογία για την έξοδο, αλλά και με τις διαρροές ως προς την πρόθεση του να κάνει ένα διάγγελμα στο τέλος της εβδομάδας. Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σε όλους τους συνομιλητές του διεμήνυε ότι θα πρέπει να υπάρξει επάρκεια στοιχείων, ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις. 

Όσο για το πιο δύσκολο σκέλος του ανοίγματος είναι, αναμφίβολα, η εστίαση. Η κυβέρνηση προβληματίζεται, με την εισήγηση να μην ανοίξει η εστίαση τα Χριστούγεννα να είναι στο τραπέζι. Βεβαίως, υπάρχει και αντίθετη εισήγηση, εξ αυτού άνθρωποι με γνώση των ισορροπιών εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί μια πολιτική απόφαση. Αν, πάντως, η εστίαση ανοίξει, αυτό θα γίνει με δρακόντειους κανόνες. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments