«Αρπάχτηκαν» αλλά με το «γάντι» Γιάνης Βαρουφάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας με αφορμή την τρίλεπτη ταινία που προβλήθηκε στην πρόσοψη της Βουλής ανήμερα της τιμής για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η προβολή της τρίλεπτης ταινίας που προκάλεσε σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα και δημόσιο διάλογο, σχολιάστηκε στην τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 έκανε λόγο για ΥΕΝΕΔοποίηση της χώρας: «Έχετε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και για να αποπροσανατολίσετε προχωράτε σε πόλωση και διολίσθιση προς τον αυταρχισμό. Μίλησα για σταδιακή διάβρωση της Δημοκρατίας. Το είδαμε στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Οι δικτατορίες πλέον δεν έρχονται με τα τανκς. Γίνονται με σταδιακή διάβρωση και διολίσθηση. Είδαμε κι αυτό το θέαμα με την προβολή τανκ στη Βουλή. ΥΕΝΕΔοποίηση της Ελλάδας, ντροπή μας. Το τανκ στον Έβρο, να το δω. Το τανκ προβαλόμμενο στη Βουλή είναι ντροπή».

Ο πρόεδρος της Βουλής όμως δεν το άφησε αναπάντητο: «Ο Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η προβολή της τρίλεπτης ταινίας, απειλεί τη Δημοκρατία. Έχω εντελώς αντίθετη άποψη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα. Έίμαστε υποχρεωμένοι να τις τιμούμε ως θεσμικοί παράγοντες. Η μέρα εκείνη, η 21 Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό και επιτελούν και σημαντικό έργο στην διπλή περιπέτεια που ζούμε με Τουρκία και πανδημία».

Έτσι, πήρε εκ νέου το λόγο ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για αισθητική αλλά και σημειολογική διαφωνία του με τον Πρόεδρο της Βουλής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τόσο τους ανθρώπους που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Να τιμούμε όσους στηρίζουν την πατρίδα ένστολοι ή όχι. Η διαφωνία μας είναι πρώτον αισθητική και σημειολογική. Το τανκ στην πρόσοψη της Βουλής είναι μομφή για μια χώρα που έχει περάσει πραξικοπήματα. Το τανκ έχει συμβολισμό που αν δεν τον καταλαβαίνετε πάω πάσο».

«Το να προβάλουμε στιγμιότυπα από ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τιμή. Ο συμβολισμός που μιλήσατε δεν έχει σχέση με το να βλέπω με άλλο μάτι αυτό που ο καθένας βλέπει με τιμή και υπερηφάνεια! Δεν υπάρχει η σχέση αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων με το πολίτευμα που υπήρχε πριν πενήντα χρόνια. Οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία. Θα ήταν κατάντημα για αυτή αν την απειλούσε ταινία 3,5 λεπτών», επεσήμανε ο κ. Τασούλας κλείνοντας τη συζήτηση.

Facebook Comments