Μικρές διαφορές εντοπίζονται στις τιμές-στόχους που δίνουν οι διεθνείς οίκοι για τη μετοχή της Alpha Bank, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου καθώς και τις εξελίξεις σχετικά με το Galaxy και την πορεία των NPEs. Σε αυτό πάντως που όλοι φαίνεται να συμφωνούν είναι πως μετά το ισχυρό “σφυροκόπημα” που έχει δεχθεί στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, μαζί με το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, αναμένεται να σημειώσει σημαντικό ριμπάουντ που κυμαίνεται μεταξύ του 44,4% και του 97%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Thomson Reuters και Morgan Stanley Research, με βάση τις εκτιμήσεις του περιβάλλοντος των διεθνών αναλυτών (consensus), κανένας οίκος αυτή τη στιγμή δεν τηρεί αρνητική ή underweight στάση για τη μετοχή της συστημικής τράπεζας, με την πλειονότητα να εμφανίζεται overweight.

Πιο αναλυτικά, η Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο το 0,90 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ράλι της τάξης του 36%, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο. Στην bull case η τιμή-στόχος που δίνεται είναι το 1,30 ευρώ, δηλαδή ράλι της τάξης του 97% από το 0,66 ευρώ που είναι στο χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank. H M.S τηρεί στάση overweight ενώ χαρακτηρίζει ελκυστικό επενδυτικά το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Να σημειώσουμε πως τιμή-στόχο τα 1,30 ευρώ δίνει και η Axia Research για την Alpha Bank, στο βασικό της σενάριο, ενώ δίνει σύσταση buy.

Κατά τη Morgan Stanley,  η Alpha Bank αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία με βάση την εξυγίανση του ισολογισμού, και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο αναμένεται να μειώσει τα εγχώρια NPEs στα 8 δισ. ευρώ έως το 2021, έναντι 18,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019. Οι κεφαλαιακοί δείκτες εκτιμάται πως θα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, με τον δείκτη Basel III CET1 ( IFRS9-phased in) να παραμένει πάνω από το 15% παρά την κατανάλωση κεφαλαίου κατά την τιτλοποίηση ύψους 16,5 δισ. ευρώ που υποθέτει υπό το βασικό της σενάριο.  Παρά τις σημαντικές δυνατότητες και τη μεγάλη συμφωνία τιτλοποίησης η οποία είναι σε εξέλιξη, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,1x και δεν αποτιμά πλήρως τα οφέλη από την αφαίρεση κινδύνων στον ισολογισμό, αναφέρει.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, σύμφωνα με το consensus, το 69% των αναλυτών δίνει σύσταση overweight για την Alpha Bank, το 31% δίνει Equal-weight και το 0% Underweight. Η μέση τιμή στόχος είναι το 1,01 ευρώ, με το 0,50 ευρώ να είναι η χαμηλότερη και τα 1,90 ευρώ η υψηλότερη.

Η M.S παραθέτει και το bullish σενάριό της σύμφωνα με το οποίο η τιμή-στόχος είναι στο 1,30 ευρώ, με δείκτη P/Β 2021 στο 0.3x. Σε αυτό το σενάριο μία πιο έντονη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα επιτρέψει την επιτάχυνση της οργανικής μείωσης των NPEs χωρίς να εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες από περαιτέρω τιτλοποιήσεις.

Κατά το βασικό της σενάριο όπου ο δείκτης P/B 2021 τοποθετείται στο 0.2x, η Alpha επιταχύνει τη μείωση των  NPEs μέσω τιτλοποίησης και χρήσης των κρατικών εγγυήσεων. Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλιών RoTE το 2024 τοποθετείται στο 8,5%.

Τέλος, σύμφωνα με το λιγότερο πιθανό bearish σενάριο (0,35 ευρώ), η Alpha δεν μπορεί να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις έτσι ώστε να μειώσει τα NPEs.

Από την πλευρά της η JP Morgan δίνει τιμή στόχο το 1,10 ευρώ, βλέποντας ράλι της τάξης του 67%, ενώ τηρεί επίσης στάση overweight. Όπως σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank έχει “σφυροκοπηθεί” έντονα το τελευταίο διάστημα, έχοντας σημειώσει πτώση της τάξης του 66% από τις αρχές του έτους, έναντι πτώσης 58% για το σύνολο του τραπεζικού δείκτη. Επίσης διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TB για το 2022, στο 0.15x,  P/E στο 3.8x και RoE στο 4.9%.

Τέλος, σύσταση buy δίνει η Goldman Sachs για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 0,95 ευρώ, βλέποντας έτσι περιθώριο ανόδου της τάξης του 44,4%. Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της άποψη για τη συστημική τράπεζα, τις προβλέψεις και την τιμή-στόχο που δίνει περιλαμβάνουν: (1) πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, (2) υλοποίηση των κινδύνων εκτέλεσης γύρω από το σχέδιο “Ηρακλής”, (3) αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο του κεφαλαίου, (4) μια υποβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και / ή (5) περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων (έναντι προσδοκιών).


Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments