Παρά τις απανταχού διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου προαπαιτούμενων πριν την υπογραφή του τρίτου δανείου, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι διαπραγματεύσεις αυτόν τον μήνα θα είναι σκληρές, με δεδομένο μάλιστα πως οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν καταστεί ανέφικτοι μετά την επιβολή των capital controls και την κατάρρευση που έχει σημειωθεί στην οικονομία.

Σκληρές θα είναι οι διαπραγματεύσεις και σε περίπτωση που ο χρόνος δεν φτάσει για συμφωνία εγκαίρως-  καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι αναγνωσμένο από όλους ότι είναι πιεστικό – και αναγκαστεί η ΕΕ να καταφύγει στην εναλλακτική λύση ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα, καθώς εκτός του ότι θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τις χώρες εκτός ευρώ, θα πρέπει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να πάρει το οποιοδήποτε ποσό χρημάτων.

Έτσι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε νέα μέτρα και την μεγάλη πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας.

Το μενού των συνομιλιών είναι μεγάλο και γεμάτο… αχώνευτα σημεία, με τους στόχους που έχουν τεθεί για την οικονομία, το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και το χρέος, φέτος αλλά και το επόμενο έτος, να ανήκουν πλέον μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. 

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα το δήλωσε ξεκάθαρα χθες : «Η πιθανολογούμενη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη όσον αφορά τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων. Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί σημαντικά το 2015».

Το πιο βασικό ίσως θέμα στην πορεία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας είναι ο ορισμός αξιόπιστων νέων δημοσιονομικών στόχων, μία πρόβλεψη η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη αν λάβουμε υπόψη ότι το πραγματικά χτύπημα στην οικονομία έχει μόλις αρχίσει να φαίνεται. «Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων – που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία – δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται», σημείωσε χθες ο ΙΟΒΕ.

Τα χθεσινά στοιχεία του Ινστιτούτου για το οικονομικό κλίμα και τα στοιχεία του Markit για την μεταποίηση είναι μόνο η αρχή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012, ενώ συρρίκνωση ρεκόρ κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή τον Ιούλιο.

Οι επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ίδιο σοκαριστικές. Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, 9 στις 10 επιχειρήσεις, υπέστησαν μείωση του τζίρου, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. 

Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ, μείωση που οδήγησε σε απώλειες ύψους 570 εκατ. για το δημόσιο από έμμεσους φόρους. 

Το βέβαιο είναι ότι το 2015 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να περιοριστεί στο 2% του ΑΕΠ ή να εκτιναχθεί και στο 4% του ΑΕΠ, ανάλογα με τη βαρύτητα των κεφαλαιακών ελέγχων, οι οποίοι θα συνεχιστούν για όλο το υπόλοιπο του έτους τουλάχιστον.

Η υποχώρηση αυτή της οικονομίας αλλάζει ριζικά τα δεδομένα με τη μοναδική πρόβλεψη που μπορεί να παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ για το τρέχον έτος, προβλέπεται πλέον πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως με την πρόβλεψη αυτή αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικό κενό τριών δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί πλέον ένα νέο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάντως ήδη δεσμευτεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να «καλύψει» την επιδείνωση της οικονομίας. «Προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου συνεννόησης, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος», γράφει το κείμενο της συμφωνίας της ιστορικής Συνόδου Κορυφής… 

Όπως βλέπουμε, η εξίσωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και άρα η επίλυσή της χρονοβόρα.  Ο στόχος λοιπόν της κυβέρνησης να τελειώσουν όλα μέχρι τα μέσα Αυγούστου χλομιάζει… επικίνδυνα. Και η εναλλακτική που είναι ένα ακόμα δάνειο – γέφυρα ώστε να πληρωθούν τα 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 του μήνα, απλά θα σημάνει επιπλέον μέτρα.

Facebook Comments