Κοντά στο ανώτατο τους σημείο βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που σημειώνει παράλληλα τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. 

Σε έκθεση του που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο οίκος αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα NPLs μειώθηκαν τον Μάιο στα €26,9 δισ. από €27,7 δισ. τον προηγούμενο μήνα υποδεικνύοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κοντά στο ανώτατο τους σημείο. 

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου €800 εκ. αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση μετά από 2 χρόνια αυξητικής τάσης και αντανακλά τόσο τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών όσο και τη μείωση στη διαμόρφωση των νέων επισφαλειών. 

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, σημειώνουν πρόοδο στην αναδιάρθρωση των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων τους. 

Την αναδιάρθρωση των δανείων των τραπεζών υποστηρίζουν επίσης οι πρόσφατες βελτιώσεις στα νομικά μέσα που διέπουν τις εκποιήσεις. 

«Αν και η αποτελεσματικότητα αυτού του πλαισίου δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη, αναμένουμε ότι η αλλαγή θα οδηγήσει τις εταιρείες και τους ιδιώτες να συνεργαστούν περισσότερο με τους δανειστές τους για την αναδιάρθρωση των δανείων τους, επειδή η απειλή της απώλειας της εξασφάλισης έναντι των δανείων τους γίνεται τώρα πιο αξιόπιστη», αναφέρει ο οίκος. 

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης ευαισθητοποιήσει τους δανειολήπτες για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις συμβάλλοντας στην επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων δανείων για τους δανειολήπτες με οικονομικές δυσκολίες. «Αναμένουμε ότι σε κάποιο βαθμό οι τράπεζες θα επωφεληθούν από αυτές τις πρωτοβουλίες», σημειώνεται. 

Προς το παρόν, προστίθεται, οι πρωτοβουλίες αυτές επισκιάζονται από το μεγάλο απόθεμα των προβληματικών δανείων και το ψηλό πιστωτικό κόστος που θα επιβαρύνει τον τομέα για τα επόμενα χρόνια. 

Οι κυπριακές τράπεζες πρέπει αυξήσουν το χαμηλό επίπεδο των προβλέψεων τους για προβληματικά δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 42,3% των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την Ελληνική και το 39,6% για την Τράπεζα Κύπρου. 

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιστροφή της χώρας σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ βοηθά επίσης τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών και μειώνει τις νέες χρεοκοπίες. 

Τονίζεται ότι το έργο των τραπεζών για εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού είναι σημαντικό με τα NPLs στην Τράπεζα Κύπρου να ανέρχονται τέλος Μαρτίου στο 53,1% των συνολικών δανείων και της Ελληνικής στο 54,6% 

Ο οίκος υποστηρίζει ότι η ανάγκη για αναδιάρθρωση των δανείων, διαγραφές και ψηλό πιστωτικό κόστος θα συνεχιστεί για χρόνια. Υπάρχουν επίσης επιπλέον κίνδυνοι από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η οποία θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών, αν και αυτό δεν είναι βασικό σενάριο των Moody’s. 

Η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει επανεμφάνιση των αυξημένων πιέσεων χρηματοδότησης ή καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις δανείων προκαλώντας αρνητικές συνέπειες για τις κυπριακές τράπεζες. 

Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι παρόλο που οι κυπριακές τράπεζες είχαν στήσει μονάδες αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος του 2013, οι αναδιαρθρώσεις δανείων ήταν αργές και η ποιότητα ενεργητικού επιδεινωνόταν συνεχώς από το bail-out του Μαρτίου. 

Ενώ η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού ήταν σοβαρή σε όλες τις κατηγορίες δανείων, έπληξε ιδιαίτερα τα δάνεια για την ανάπτυξη ακινήτων και των κατασκευών που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των δανείων των τραπεζών. 

Τον Μάρτιο του 2015, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν 77% για την Τράπεζα Κύπρου και 80% για την Ελληνική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις δύο τράπεζες. Ο αντίστοιχος δείκτης για τα δάνεια ακινήτων ήταν 48% για την Τράπεζα Κύπρου και 62% για την HB.

Ο οίκος αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,5% φέτος και κατά 1,2% το 2016.

Facebook Comments