Πέντε πιθανές «φούσκες» εντοπίζει η ελβετική τράπεζα UBS με τους αναλυτές της σε σχετικό σημείωμα με ημερομηνία 17 Μαΐου 2013 να αποδίδουν την πηγή του … κακού στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει κατά κύριο λόγο η Fed στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, στο σημείωμα των Stephane Deo και Ramin Nakisa υπογραμμίζεται ότι: «Με το να πιέζονται οι χωρίς ρίσκο αποδόσεις σε απρόβλεπτα χαμηλά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν το ρίσκο άτακτης επιστροφής σε κανονικές συνθήκες. Έτσι, πιστεύουμε ότι η πραγματική ζώνη κινδύνου θα εμφανιστεί όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να ομαλοποιούν την πολιτική τους».

Οι πέντε υποψήφιες «φούσκες» κατά τη UBS:

1. Αποδόσεις χωρίς ρίσκο (ομόλογα): Treasuries, Bunds όταν η Fed αρχίσει να «κόβει» το QE το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους (σύμφωνα με τη UBS). Σε αυτά τα ομόλογα περιλαμβάνονται και τα ιαπωνικά και τα βρετανικά (gilts). «Κλειδί» οι εκλογές τον Ιούλιο στην Ιαπωνία.

2. Πίστωση: «Έχουμε ανησυχήσει από το γεγονός ότι η ρευστότητα απλώς εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια ευμετάβλητων περιόδων». Η χρονική τοποθέτηση μιας εξόδου της Fed από το πρόγραμμα QE θα αποφέρει «απόλυτα αρνητικές αποδόσεις στα (εταιρικά) ομόλογα που θα πυροδοτήσουν ένα κύμα ρευστοποιήσεων».

3. Real estate στην Ασία: Overvalued ειδικότερα η αγορά στο Χονγκ Κονγκ. Όταν η Fed μειώσει το QE και αυξήσει τα επιτόκια θα επηρεαστεί άμεσα το κόστος χρηματοδότησης στην Ασία.

4. Χρηματιστήρια αναδυόμενων αγορών: Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη, Μεξικό. «Ακριβά» και σχετικά «χωρίς ρευστότητα».

5. Τράπεζες Αυστραλίας: «Πολύ ακραίες αποτιμήσεις». Αν ενεργοποιηθούν παράγοντες όπως διόρθωση στη στεγαστική αγορά, υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αυστραλίας ή ευρύτερες ρευστοποιήσεις στις χωρίς ρίσκο αποδόσεις, η διόρθωση μπορεί να ξεκινήσει.

Facebook Comments