Η Ελλάδα σταθεροποίησε τη θέση της στην Ευρώπη και τώρα προβάλλει την θέση της σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας για να προσθέσει στη συνέχεια ότι: «κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, και τώρα βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Δημιουργούμε ευκαιρίες παντού. Και εναπόκειτο στους Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτεταμένα στα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Κίνα και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για «τους δύο εθνικούς μας πρωταθλητές», τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «πύλη» της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και της Ευρώπης στην Κίνα σε ό,τι αφορά το εμπόριο τουλάχιστον. Γιατί το υποστηρίζει και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας πλέον: είμαστε το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου στη Μεσόγειο – το γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα. Αλλά και γιατί ο Ελληνικός εμπορικός στόλος μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό και ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με τους Κινέζους – το συγκριτικό μας πλεονέκτημα».

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι συνηγορούν σε ένα τέτοιο ρόλο της Ελλάδας και γεωπολιτικοί και οικονομικοί λόγοι και πρόσθεσε: «αυτό, ασφαλώς, σημαίνει παρά πολλά πράγματα. Επενδύσεις σε υποδομές της Ελλάδας, δηλαδή λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι. Όπου δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει ήδη το επιτυχημένο προηγούμενο της Cosco, που τώρα συζητάει την επέκταση των εργασιών της – και των επενδύσεών της – εδώ».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει συνέχεια, το λεγόμενο follow up και υπογράμμισε: «Μια κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κάνει αυτό ακριβώς: Να ανοίγει τους δρόμους στους επιχειρηματίες. Όχι να τους υποκαθιστά. Να τους ανοίγει δρόμους προς τα έξω, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα με κυβερνήσεις άλλων χωρών, αναδεικνύοντας τα πολιτικά, γεωπολιτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Να τους ανοίγει δρόμους και προς τα μέσα, εξαλείφοντας εσωτερικά εμπόδια και στρεβλώσεις που φρενάρουν η ακυρώνουν την ανάπτυξη: Γραφειοκρατία, πολυνομία, αγκυλώσεις κάθε είδους. Και τέλος οι πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης, όχι μόνο να είναι σωστές, όχι μόνο να ανοίγουν δρόμους, αλλά να έχουν και συνέχεια. Όχι πήγαμε τους είδαμε, μας χειροκρότησαν, τους ευχαριστήσαμε, φεύγουμε και τα ξεχάσαμε όλα! Η μεγάλη πρόκληση αρχίζει από κει και ύστερα: στο follow up!».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι όσα αναλάβαμε θα τα κάνουμε μέχρι κεραίας και μένει στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

Απάντησε όμως και στους επικριτές της επίσκεψής του στην Κίνα: «Αυτή νομίζω ότι είναι μια απάντηση απαραίτητη σε όσους έσπευσαν να σχολιάσουν την επίσημη επίσκεψή μας στην Κίνα, με μάλλον μικρόψυχο τρόπο: Εμείς δεν πήγαμε έξω για να φέρουμε… «πακτωλό χρημάτων». Αυτά λέγονταν σε άλλες εποχές, δυστυχώς. Και τώρα δεν τα πιστεύει πια κανείς, ευτυχώς! Πήγαμε έξω για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες. Τις οποίες καλείται να τις αξιοποιήσει το ελληνικό «δαιμόνιο». Των ελλήνων επιχειρηματιών ασφαλώς. Και της εμπορικής μας ναυτιλίας ιδιαιτέρως. Ούτε υπερβολικές προσδοκίες, λοιπόν. Ούτε γκρίνια, μιζέρια και καταστροφολογία. Εθνική αυτοπεποίθηση, ναι! Διάθεση για σκληρή δουλειά, ναι! Τα άλλα είναι παχιά λόγια».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο αφιερωμένη στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία. Είναι και η Ευρωπαϊκή μέρα της Θάλασσας. Και αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε σημαντική πύλη μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, ο Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία δεν θα παίξει μόνο πρωταρχικό ρόλο για την Ελλάδα. Θα παίξει και για την Ευρώπη ολόκληρη!».

Facebook Comments