Το τίτλο «Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος» φέρει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild, το οποίο αναφέρεται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Μεγαλόνησο.

Αφορμή του άρθρου είναι μια μυστική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία επικαλείται η εφημερίδα και η οποία καταδεικνύει ότι «στις κυπριακές τράπεζες γίνεται μαζικό ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Σύμφωνα μάλιστα με τον αρθρογράφο της Bild, η έκθεση αποδεικνύει «πόσο ψέματα είπαν οι κύπριοι πολιτικοί και γιατί η γερμανική βουλή δεν έπρεπε ποτέ να εγκρίνει τη δανειακή βοήθεια προς το χρεοκοπημένο νησί».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Μάρτιο ειδικοί εξέτασαν για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, βάζοντας στο μικροσκόπιο 390 μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις ύψους δύο και πλέον δισ. ευρώ σε έξι κυπριακές τράπεζες. Από την εξέταση των δεδομένων προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι από 14.000 εταιρείες, οι 12.000 είναι εταιρείες γραμματοκιβώτια. Σύμφωνα με το μητρώο εταιρειών, υπάρχουν συνολικά «μόλις» 270.000 εταιρείες. Από το 2010, όμως, ιδρύθηκαν περισσότερες από 56.000.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι συχνά οι ίδιες οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι πελάτες τους. Επίσης ο έλεγχος έδειξε ότι από τους 390 πελάτες το 10% είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, που στις τράπεζες όμως δεν αναφέρονται ως τέτοια. Τέλος, αποκαλύφθηκαν και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες.

Το άρθρο της Bild καταλήγει με την επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης τον Μάρτιο, η κυπριακή κυβέρνηση διατεινόταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μαύρου χρήματος στην Κύπρο. Παρ όλα αυτά η Ε.Ε. και η γερμανική κυβέρνηση, όπως σημειώνεται, ενέκριναν μόλις την περασμένη εβδομάδα την καταβολή της πρώτης δόσης του δανείου.

Facebook Comments