Τη χαριστική βολή έδωσε στη στερλίνα η ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Βρετανία, ο οποίος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις και «ξύπνησε» τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η απουσία πληθωριστικών πιέσεων θα αυξήσει τα περιθώρια υιοθέτησης νέου QE από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Παρ’ όλα αυτά, τα μακροοικονομικά στοιχεία στη Βρετανία παρουσιάζουν βελτίωση και ίσως ο νέος διοικητής της Mark Carney που θα αντικαταστήσει σε λίγο καιρό τον M. King να μην κρίνει αναγκαία μια επέκταση του προγράμματος αγοράς assets. Αύριο αναμένουμε τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε τον Απρίλη σε ετήσια βάση στο 2,4%, σε χαμηλά επτά μηνών, έναντι εκτιμήσεων για 2,6% και κάτω από τα υψηλά 11 μηνών που είχε σημειώσει το Μάρτη στο 2,8%. Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,2%.
Τον Απρίλη η Τράπεζα της Αγγλίας είχε εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα άγγιζε το 3,1% έως το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ υπενθυμίζουμε ότι κινείται πάνω από το στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία GBPUSD υποχώρησε κάτω από το 1,5200 αμέσως μετά την ανακοίνωση πριν σταθεροποιηθεί γύρω από το 1,5170.
Πιέσεις δέχονται σήμερα τα περισσότερα βασικά νομίσματα έναντι του δολαρίου. Το EURUSD δέχεται πιέσεις προς το 1,2850, ενώ το AUDUSD διαπραγματεύεται κάτω από το 0,9800.

Δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις για σήμερα στην ευρωπαϊκή και αμερικανική συνεδρίαση.
Στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι περιμένει αξιοσημείωτη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο.
Η Ισπανία βγήκε σήμερα στις αγορές και άντλησε συνολικά 3,51 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, ελαφρώς πάνω από τον ανώτατο στόχο των 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες δημοπρασίες.

Facebook Comments