Μπορεί να ακούγεται λίγο τολμηρό για κάποιους, δεδομένης της ακόμη άσχημης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές με… γερό στομάχι, υπογραμμίζει ο Matthew Partridge αναλυτής του Μoneyweek, και πρώην σύμβουλος επενδύσεων στην Citigroup και την Lombard Street Research.

Αν και έχουν μειωθεί σημαντικά, ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, δεν έχουν εξαφανιστεί και θα αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτή τη στιγμή να επενδύσει στη χώρα.

 

Υπάρχει μόνο μία απάντηση, υπογραμμίζει ο Partridge: γιατί είναι ακόμα πολύ, πολύ φθηνή. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει αρκετά αλλά όχι όσο θα έπρεπε, από τον περασμένο Ιούνιο, και ο δείκτης p/e διαμορφώνεται περίπου στο 10.

Το τελευταίο διάστημα το ΧΑ έχει ανέβει αρκετά, και δύσκολα μπορεί να πει κανείς πως οι τιμές των ελληνικών μετοχών είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αλλά αυτό αλλάζει εάν κοιτάξουμε τον κυκλικά προσαρμοσμένο δέικτη p/e (CAPE). O CAPE στοχεύει να εξομαλύνει τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου και να δώσει μια πραγματική εικόνα του πόσο ακριβή είνια μια εταιρεία ή ένας δείκτης.

Σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με το περιοδικό Barron, η αναλογία τιμής/κέρδους (p/e) της ελληνικής αγοράς είναι μόλις 2,5. Αυτό συγκρίνεται με έναν CAPE του 13 για τη Bρετανία, και πάνω από 22 για τις ΗΠΑ. Από το 1881, ο αμερικάνικος CAPE ήταν πάντα πάνω του 5, συμπεριλαμβανομένης της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 και της bear market των αρχών της δεκαετίας του 1980, με εξαίρεση έναν μόνον μήνα.

Μια άλλη μονάδα μέτρησης, η τιμή προς λογιστική αξία (p / b), δείχνει επίσης ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές ευκαιρίες. Σχεδόν το ήμισυ των ελληνικών μετοχών διαπραγματεύονται σε λιγότερο από το 60% της λογιστικής τους αξίας (το καθαρό ενεργητικό τους).

Υπάρχουν περιθώρια ανόδου

 

Φυσικά, είναι σημαντικό να μην παρασυρόμαστε, επισημαίνει ο αναλυτής. Αν και αυτές οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές, υπερεκτιμούν μάλλον το βαθμό στον οποίο προσφέρουν αξία. Να θυμάστε ότι πριν από την οικονομική κρίση, τα χαμηλά επιτόκια και η αύξηση των τιμών καταναλωτή ενίσχυσαν τεχνητά την ελληνική οικονομία (κάπως σαν της Βρετανίας). Αυτό σημαίνει ότι ορισμένη από την πτώση μετά την κρίση είναι μόνιμη.

Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου όταν ο CAPE είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως και όταν η τιμή προς λογιστική αξία είναι χαμηλά.

 

ΧΣ

Facebook Comments