Ενδιαφέρουσα είναι η δραστηριότητα σήμερα στην αγορά συναλλάγματος μετά από σειρά ανακοινώσεων αλλά και ομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών.

Ειδικότερα, σε έντονες πιέσεις στο ελβετικό φράγκο (άνοδο δηλαδή στα ζεύγη του) οδήγησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελβετίας, Jordan, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές προκειμένου να υπερασπιστεί το όριο σύνδεσης του ευρώ με το ελβετικό φράγκο, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής αύξησης του ορίου. Ο ίδιος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων με αποτέλεσμα η ισοτιμία EUR/CHF να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011 λίγο πάνω και από το 1,2600.
Νωρίτερα, αξιόλογη ήταν η πτώση στη στερλίνα με το GBP/USD να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1,5100 στον απόηχο της ανακοίνωσης των λιανικών πωλήσεων και των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ειδικότερα, η βρετανική οικονομία παρά το καλό ΑΕΠ που ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο του 2013, φαίνεται ότι κατεβάζει ρυθμούς λόγω της επιβράδυνσης της κατανάλωσης. Οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους με υποχώρηση 1,3% σε σχέση με άνοδο 0,5% το Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, η Νομισματική Επιτροπή της BoE παραμένει διχασμένη ως προς την επέκταση ή όχι της στήριξης με ψήφους πάλι 6 προς 3 υπέρ της διατήρησης της ίδιας νομισματικής πολιτικής. Στα πρακτικά επισημαίνεται ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν φτωχές και ότι η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη συνιστά τεράστιο εμπόδιο στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.
Στη συνέχεια της ημέρας αναμένουμε την κατάθεση του Ben Bernanke ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου με τη λογική να λέει ότι θα διατηρήσει την απαισιόδοξη οπτική για την αμερικανική οικονομία, αποφεύγοντας να δώσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Νωρίτερα, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν όταν ο διοικητής της BoJ Kuroda επαναδιαβεβαίωσε τις περισσότερες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και αδιαφόρησε για την πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά ιαπωνικών ομολόγων. Η ισοτιμία USD/JPY σχεδόν άγγιξε τα 103,00 γεν.

Αν τώρα ο Bernanke εμμείνει στην παραπάνω λογική πιθανή είναι μια αποδυνάμωση του δολαρίου προς όφελος του ευρώ και του γεν. Προς το παρόν η ισοτιμία EUR/USD δεν κατάφερε να παραμείνει πάνω από το 1,2950.

Facebook Comments