Εάν ο ύπνος σας διακόπτεται συχνά λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία του δωματίου είναι φυσιολογική, μάλλον θα πρέπει να λάβετε το σύμπτωμα σοβαρά υπ όψιν.

Δείτε τι μπορεί να σημαίνει η νυχτερινή εφίδρωση για την υγεία σας.

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύμπτωμα έχει διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με την ηλικία. Για παράδειγμα, η αιτία μπορεί να διαφέρει για ένα μικρό παιδί και για μια γυναίκα που περνά εμμηνόπαυση.

Διαταραχές που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου είναι πιθανό να εκδηλωθούν με τη νυχτερινή εφίδρωση. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η υπνική άπνοια, δηλαδή η σύντομη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι δυσκολίες στην αναπνοή που συνεπάγεται η εν λόγω διαταραχή έχουν σαν αποτέλεσμα την καταπόνηση του οργανισμού, όπως συμβαίνει και όταν γυμναζόμαστε, άρα η παραγωγή ιδρώτα είναι αυξημένη.

Στα μικρά παιδιά, η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να υποδεικνύει κάποια διαταραχή του αναπνευστικού. Εάν το παιδί ξυπνά μέσα στη νύχτα ιδρωμένο και με το πρόσωπο κατακόκκινο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Για τις γυναίκες, τυπικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, οπότε δεν αποκλείεται να ξυπνούν λόγω της έντονης εφίδρωσης και τη νύχτα.

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο συνδέεται επίσης με τα επεισόδια νυχτερινής εφίδρωσης. Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί όμως να σχετίζεται και με το χρόνιο άγχος και τις κρίσεις πανικού.

Εάν η νυχτερινή εφίδρωση είναι συχνή και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ο πυρετός ή η ανεξήγητη απώλεια βάρους, μπορεί να συνδέεται με διαταραχές του θυρεοειδούς, λοιμώξεις ή διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

 

Facebook Comments