Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές εμφανίζουν μια ιδιαίτερα αλλοπρόσαλη συμπεριφορά. Παρατηρώντας την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες σε Κίνα και Ιαπωνία κινήθηκαν υψηλότερα. Ο δείκτης Hang Seng του Hong Kong κινήθηκε σε νέο χαμηλό μήνα ενώ στην Αυστραλία οι μετοχές σημείωσαν νέο χαμηλό έξι μηνών.

Στην Ευρώπη, η εικόνα παραμένει περισσότερο ξεκάθαρη. Οι επενδυτές συνεχίζουν να πουλάνε με αποφασιστικότητα. DAX, FTSE, CAC, SMI συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Από την άλλη, σε υψηλά τριμήνου βρέθηκε ο ρωσικός MICEX.

Στην Αμερική, η ταραχώδης επενδυτική συμπεριφορά συνεχίζεται και αυτό δικαιολογείται από την πλάγια τάση στην οποία βρίσκεται ο S&P 500, αλλά η γενικότερη εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Ο Dow Jones δείχνει να έχει κορυφώσει όπως δείξαμε και σε χθεσινή μας ανάλυση στο ForexReport.gr με τίτλο: “Death cross” για τον Dow Jones – Ποια είναι η εικόνα των αγορών αλλά οποιαδήποτε ουσιαστική θέση πώλησης θα έχει μεγάλο ρίσκο αν η πτώση δεν επιβεβαιωθεί από τον S&P 500 αλλά και τον Nasdaq.

Ο δείκτης Dow Jones Transportation έχει ήδη βρεθεί σε μεσοπρόθεσμη πτωτική κίνηση και σύμφωνα με το παρελθόν, αποτελεί τον προάγγελο για την πορεία και των περισσότερο προβεβλημένων δεικτών.

18 08 15 tran

Την ίδια ώρα, το επενδυτικό συναίσθημα συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά κάθε φορά που ο S&P 500 πλησιάζει κοντά στα επίπεδα αντίστασης και αυτό αποτυπώνεται με την αντιστροφή του βραχυπρόθεσμου κλίματος.

Με τις χρηματιστηριακές αγορές και κατ’ επέκταση και την πραγματική οικονομία να βρίσκονται στον έβδομο χρόνο ανόδου, είναι ιδιαίτερα αφελές να περιμένουμε την αλλαγή του κλίματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Facebook Comments