Την ανάκαμψη της οικονομίας του Μαυροβουνίου, φέτος, βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αν και, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, «τα προβλήματα στον μεταλλευτικό τομέα, το υπερβολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα και το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 1% και 2%».

Σε ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Μαυροβούνιο επισημαίνεται ότι, η αύξηση του δημόσιου χρέους από το 2008 και έπειτα είναι ένας σημαντικός κίνδυνος, καθώς καθιστά τη χώρα περισσότερο ευάλωτη στις μεταβολές των συνθηκών της αγοράς. Η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα που αποτελούν την πηγή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τονίζεται.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, απαιτείται μια διαρκής, πολυετής προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 30% του ΑΕΠ σε 10 χρόνια. Για να διευκολυνθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος, η αποστολή ενθαρρύνει την ταχεία έγκριση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από 17 σε 19%, που επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης. Επίσης, συμβουλεύει τις αρχές του Μαυροβουνίου να επεκτείνουν τα φορολογικά μέτρα που υιοθετήθηκαν φέτος, με πολυετή χρονικό ορίζοντα και να προσδιορίσουν συγκεκριμένο πλαίσιο εσόδων και δαπανών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Το Μαυροβούνιο έχει σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά οι αδυναμίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αποθαρρύνουν τους επενδυτές πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης ομάδας του ΔΝΤ στην Ποντγκόριτσα, όπου συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.

Facebook Comments