Μια κρίση που εκ των υστέρων πλέον γνωρίζουμε ότι δημιουργήθηκε από τις ενέργειες και τον πόλεμο των δυο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, της Fed και της ΕΚΤ βρίσκεται σε ένα νέο πολύ πιο επικίνδυνο στάδιο καθώς οι ενέργειες που ακολούθησαν την κρίση του 2008 δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα ενώ η πρωτοφανής αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να προβλέψουν το μέλλον δημιουργεί συνθήκες ενός νέου κραχ.

Τα πάντα ξεκίνησαν από την απόφαση της Fed (ανεπίσημα πέρυσι το Σεπτέμβριο και επίσημα το Δεκέμβριο του 2014) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Έκτοτε ξεκίνησε ένας νομισματικός πόλεμος ο οποίος ήταν πολύ εύκολο να προβλεφθεί. Με τον κόσμο να είναι πλημμυρισμένος σε δολάρια και σημαντικά υπερχρεωμένος, τα κεφάλαια έφυγαν από τις αναδυόμενες οικονομίες και επέστρεψαν στην Αμερική. Η κίνηση αυτή προκάλεσε σοκ σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομικές υπερδυνάμεις που με τη σειρά τους συμπαρέσυραν και τις μικρότερες οικονομίες που ήταν προσκολημένες σε αυτές.

Πλέον δε χωράει καμία απολύτως αμφιβολία ότι Fed, αμερικανική κυβέρνηση και Media, «μαγείρευαν» τα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα ήταν η ανεργία να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2009 έχοντας όμως «πετάξει» εκτός εργατικού δυναμικού εκατομμύρια εργαζόμενους καθώς όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, το ενεργό εργατικό δυναμικό βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Η απότομη πτώση της ανεργίας ανάγκασε τη Fed να αρχίσει τη ρητορική αύξησης των επιτοκίων, την ώρα που η άλλη αναγκαία μεταβλητή, ο πληθωρισμός, εμφάνιζε εμφανείς τάσεις πτώσης. Οι λόγοι ήταν οι χαμηλές τιμές εμπορευμάτων, η ασταμάτητη πτώση της κυκλοφορίας του χρήματος, ο μηδενικός δανεισμός και η πτώση της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της πτώσης των μισθών.

Πλέον, όλοι πραγματοποιούν επίθεση στη Fed με στόχο να πείσουν τα μέλη της να κάνουν πίσω και να μην προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων. Επίκαιρα είναι και τα λόγια του Bullard, ο οποίος σε ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο τόλμησε να μιλήσει για QE4 και χάλασε το κλίμα. Όμως η Fed δείχνει να είναι εγκλωβισμένη και ο εγκλωβισμός αυτός ίσως οδηγήσει στο επόμενο κραχ.

Η Fed έχει πλέον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αξιοπιστίας της αλλά οι αγορές όπως αποδεικνύεται και πάλι, είναι αυτές που έχουν πάντοτε τον τελευταίο λόγο και μπορούν να επηρεάζουν καταστάσεις. Σύμφωνα με τις αγορές παραγώγων η μέση πιθανότητα μιας αύξησης επιτοκίων μέχρι και το Δεκέμβριο δεν είναι πάνω από 15%. Απογοήτευση. Και για το λόγο αυτό οι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα ασύλληπτο reverseστα long/short των τελευταίων μηνών.

Κατά την άποψή μου, τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και επειδή αυτή είναι σκληρή έχουμε χάσει την καθαρότητα της σκέψης μας. Οι αγορές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και από κάθε κανονικότητα και οι διορθώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χρηματιστηριακής ιστορίας. Μια ισχυρότατη πτώση τριών ημερών και μια άνοδος του VIX κατά 118% προκάλεσαν τον απόλυτο τρόμο.

Και η απάντηση σε όλο αυτό είναι: η Fedείναι τρελή. Πρέπει να ακυρώσει την αύξηση επιτοκίων. Όχι, η απαντηση είναι ότι πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα. Και η κανονικότητα επανέρχεται πάντοτε με πόνο. Όπως τόνισαν και πρόσφατα δυο μεγάλοι διαχειριστές, οι RayDalioκαι BillGross: ο κύκλος έκλεισε. Οι συνέπειες ξεκινούν, προσθέτουμε εμείς.

Facebook Comments