Τα sport utility vehicles κερδίζουν έδαφος στην κρίση παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων κατά τη φετινή περίοδο, σε βάρος άλλων κατηγοριών οχημάτων. 

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του συνδέσμου εισαγωγέων αυτοκινήτων και του τμήματος μεταφορών για το πρώτο επτάμηνο του 2015. Τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε η StockWatch, καταδεικνύουν τα μοντέλα που ξεχωρίζουν φέτος στις προτιμήσεις των οδηγών και τις τάσεις που υπάρχουν σε διάφορες κατηγορίες οχημάτων. 

Η αγορά επιβατικών οχημάτων ανακάμπτει τα τελευταία δύο χρόνια, με τις πωλήσεις να καταγράφουν διψήφιο αριθμό αύξησης μετά από αρκετά χρόνια μείωσης. 

Σημαντικό μέρος του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος διοχετεύεται σε sport utility vehicles. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους πρώτους επτά μήνες του 2015, οι πωλήσεις του Nissan Qashqai ανήλθαν στα 350 από 228 πέρσι με το μερίδιο αγοράς του να ανέρχεται στο 13,2% από 10,4%. 

Οι πωλήσεις του Volvo XC60 ανήλθαν στις 167 από 176 πέρσι και του KIA Sportage στις 150 από 158. 

Σημαντικές πωλήσεις έγιναν και για το SUV Kuga της Ford φθάνοντας στις 136 από 40 πέρσι, ενώ οι πωλήσεις για το Toyota RAV-4 ανήλθαν σε 132 από 115. 

Σημαντικές ήταν και οι πωλήσεις για οχήματα όπως το Nissan Juke, Hyundai IX35, Land Rover-Rangerover Evoque, Renault Captur και Volkswagen Tiguan. 

Συνολικά πωλήθηκαν 2352 SUVs με αύξηση 21% σε σχέση με πέρσι. Γύρω στα 4 στα 10 νέα επιβατικά οχήματα που πωλήθηκαν στην Κύπρο το πρώτο επτάμηνο του 2015 ήταν SUVs. 

Στα hatchback, που αποτελούν το 43% των συνολικών πωλήσεων νέων επιβατικών οχημάτων, οι πωλήσεις του KIA Rio αυξήθηκαν κατά 190,2% σε σχέση με πέρσι στα 383 οχήματα από 132 την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014. Το μερίδιο αγοράς του KIA Rio στα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας ανήλθε στο 15,1% από 5,6%. 

Την τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις καταλαμβάνει το Ford Fiesta με το μερίδιο αγοράς του να αυξάνεται στο 12% από 9,4%. Ακολουθούν οι πωλήσεις Toyota Yaris (258) και Volkswagen Golf (241). 

Ο διευθυντής πωλήσεων της Mercedes Λάκης Κωστέκογλου αναφέρει ότι τη μεγαλύτερη αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνουν τα αυτοκίνητα τύπου SUV. «Η ψυχολογία του κόσμου άρχισε και αλλάζει και δεν υπάρχει ο φόβος για αγορά όπως προηγουμένως. Ο κόσμος προτιμά πλέον λιγότερο πολυτελή αυτοκίνητα και πιο μικρά», αναφέρει. 

Τα sedan αυτοκίνητα, που περιλαμβάνουν και αυτοκίνητα πολυτελείας, έχουν αύξηση 19% καταλαμβάνοντας όμως περίπου το ένα δέκατο των νέων πωλήσεων. 

Αναφορικά με τα συνολικά μερίδια αγοράς στα αυτοκίνητα σαλούν, το μεγαλύτερο που φθάνει το 13,9% έχει η Nissan καταγράφοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με πέρσι. 

Στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 12,1% είναι η ΚΙΑ κερδίζοντας 3,7% από το επτάμηνο του 2014. 

Στην τρίτη θέση είναι η Toyota με μερίδιο 11,3% και στην τέταρτη η Ford με 9,2%. Την πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς συμπληρώνουν οι Volkswagen, Mercedes, BMW, Audi, Volvo και Land Rover. 

Το επτάμηνο του έτους παρατηρείται συνολική αύξηση 14,4% στις εγγραφές οχημάτων σαλούν. 

Facebook Comments