Την αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, επισημαίνει η Eurobank, το οποίο αντανακλάται στη δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία της έκθεση με τίτλο «7 ημέρες Οικονομία», η αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης δείχνει την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά, η ολοκλήρωση μιας τριμηνιαίας αξιολόγησης από την τρόικα δεν συνοδεύεται από δημοσιονομικά ή άλλα μέτρα, προειδοποιήσεις για μέτρα ή διαρθρωτικές αλλαγές που δεν εφαρμόσθηκαν, σημειώνουν οι συντάκτες.

Η αγορά αποτιμά θετικά τις θετικές αυτές εξελίξεις. Το περιθώριο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων συνεχίζει την έντονα πτωτική του πορεία μετά το υψηλό των 1157,2 μ.β. που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013.

Όπως παρατηρεί η έκθεση,  πτωτική πορεία του περιθωρίου εντάθηκε μετά την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολογήσεων Fitch την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντα με τη Eurobank, η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, η οποία πάντως φαίνεται διατεθειμένη να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αναγνωρίζεται ήδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι ο τομέας των φορολογικών εσόδων όπου η σημαντική πρόοδος αφορά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων καθώς και των ηλεκτρονικών υποδομών των φορολογικών εσόδων, αναφέρει.

Από την άλλη, δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν έχουν μέχρι στιγμής ορατό αντίκρισμα στα στοιχεία για την πραγματική οικονομία. Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ (ιδίως μεταξύ των νέων και των γυναικών). Η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών θα αποτελέσει το κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες.

Η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού μέσω της Γραμματείας Εσόδων και της αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος των εφοριών θα επιτρέψει  την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank.

Facebook Comments