Το ενδεχόμενο περιορισμού του QE από τον Ιούνιο εξέπληξε τους επενδυτές και οδήγησε σε απώλειες τους δείκτες. Έτσι, οι μετοχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την ώθηση που έδωσε νωρίτερα η κατάθεση Bernanke ενώπιον της Κοινής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, που έκρυβε ορισμένες εκπλήξεις για τους επενδυτές.

Ο Bernanke δήλωσε πως η Fed θα μπορούσε να αποφασίσει τον περιορισμό των αγορών ομολόγων σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής εάν οι οικονομικοί δείκτες συνεχίσουν να βελτιώνονται. Στο peak των συναλλαγών, τα blue chips βρέθηκαν να κερδίζουν έως και 155 μονάδες, αφού αρχικά ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε πως μία πρόωρη έξοδος από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη.

Εξαίροντας τα οφέλη της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής της Fed, o Β. Βernanke κατέστησε σαφές πως η ισχύς του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα διαρκέσει έως ότου βελτιωθεί η αγορά εργασίας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία σταδιακά παρουσιάζει ανοδική τάση. «Η νομισματική πολιτική της Fed δέχεται βοήθεια από τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού» εξήγησε την ίδια ώρα, ο B. Bernanke. «Μία πιθανή άνοδος των επιτοκίων είναι ανησυχητική για την οικονομία των ΗΠΑ» παρατήρησε επιπλέον.

O Dow σημείωσε πτώση 0,52%, στις 15.307,17 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 0,83%, κλείνοντας στις 1.655,35 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 3.463,30 μονάδες.

«Βουτιά» -7,74% κατέγραψε το ADR της ΕΤΕ στη Ν. Υόρκη, για να κλείσει στα 1,31 δολάρια

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,2% στα 94,06 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,4% στα 1.358 δολ./oz.

Στα μάκρο της ημέρας, η βελτίωση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας συνεχίστηκε και τον Απρίλιο με τις μεταπωλήσεις κατοικιών να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 0,6% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,97 εκατ. όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Σε ετήσια βάση οι μεταπωλήσεις σημείωσαν άλμα 9,7%.

Facebook Comments