Σε μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις κυπριακές τράπεζες σε ό,τι αφορά την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd υπό τον τίτλο «Κυπριακές τράπεζες δεν λαμβάνουν μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Πρόκειται για την έκθεση της ιδιωτικής εταιρείας Deloitte σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, η οποία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για το 60% των πελατών των κυπριακών τραπεζών προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι μπορεί να επιδίδονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επισημαίνεται επίσης ότι το Eurogroup αναζήτησε την τεχνογνωσία και την συνδρομή της Deloitte προκειμένου να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες. Η εικόνα που περιγράφει η έρευνα είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς οι κυπριακές τράπεζες φαίνεται ότι βρίθουν από πελάτες που επιδίδονται σε πρακτικές που παραπέμπουν σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι κυπριακές τράπεζες δεν διαθέτουν σημαντικά στοιχεία για τους πελάτες τους, οι οποίοι συχνά καταφεύγουν σε «περίπλοκα τεχνάσματα» για να σβήσουν τα ίχνη τους. Μόνον στο 9% των περιπτώσεων γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την εξακρίβωση της ταυτότητας των προσώπων. Είναι χαρακτηριστικό, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι στο 25% και πλέον των περιπτώσεων διαπιστώθηκε ότι είχαν δοθεί ψευδή στοιχεία για τους κατόχους και τους δικαιούχους των λογαριασμών.

Ακόμη, από την έκθεση προκύπτει, κατά την εφημερίδα, ότι για το 58% των λογαριασμών μιας από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι συνδέονται με πρακτικές ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο 1 στους 10 τραπεζικούς λογαριασμούς ενδέχεται να βρίσκεται στα χέρια εγκληματικών στοιχείων. Ωστόσο, απουσιάζουν απαραίτητα στοιχεία για το προφίλ των κατόχων των λογαριασμών όπως απαιτείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Deloitte μετά από μια σύντομη δειγματοληπτική έρευνα πέρυσι εντόπισε 29 «σοβαρές υποθέσεις» νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Facebook Comments