Στο 5,7% διαμορφώθηκε η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε όρους όγκου, το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 6,0% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση της 14ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 9,0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%.

Εν τω μεταξύ, μείωση της τάξεως του 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9 %.

Επίσης, μείωση 8,1% σε σχέση με το τέταρτo τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 6,3%.

Facebook Comments