To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται τις αναδιαρθρώσεις χρέους, μετά από μια περίοδο αναταραχών που κλόνισε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κυβερνήσεων και των πιστωτών τους, σύμφωνα με νέο άρθρο των FT.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που, το Ταμείο ανησυχεί κυρίως για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χρέους καθώς και για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις πιέσεις προς τους ομολογιούχους για να μετέχουν στις συμφωνίες.

Το ΔΝΤ, όπως είναι καταγεγραμένο σε έγγραφο το οποίο συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου τη Δευτέρα, κάνει την πρώτη υψηλού επιπέδου προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το θέμα, καθώς οι προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών απέτυχαν, εδώ και μία δεκαετία. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την προοπτική μεγάλων αλλαγών στο πώς θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της χώρας, ενώ αρκετοί διεθνείς πιστωτές συμπεριλαμβανομένων και των hedge funds, έχουν πληρωθεί στο ακέραιο. Οι ανησυχίες για την ακεραιότητα του σημερινού συστήματος έχουν ενταθεί εξαιτίας της πρόσφατης νομικής ήττας της Αργεντινής από τα hedge funds, σε ότι αφορά ε την αναδιάρθρωση του 2001.

Αξιωματούχος του G20 σχολίασε ότι το έγγταφο του ΔΝΤ, που πιθανόν να δημοσιοποιηθεί σύντομα, είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, που θα καταλήξει σε αλλαγές μόνο αν τις στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ και η επικεφαλής του Christine Lagarde, θέλει να αναθεωρήσει τον ρόλο του στις αναδιαρθρώσεις των κρατικών χρεών.

Οι αξιωματούχοι είπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους νομικούς μηχανισμούς ή αλλαγές στους θεσμούς του ΔΝΤ, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις πολιτικές του ίδιου του Ταμείου και στο πώς θα γίνουν πιο ισχυρά τα συμβόλαια των κρατικών χρεών.

Το προσωπικό του ΔΝΤ δεν θα θέλει να προτείνει κάτι πολύ τολμηρό, όπως επισημαίνει ο Lee Buchheit, στέλεχος της νομικής εταιρείας Cleary Gottlieb και σύμβουλος χρεωμένων χωρών. Όμως, η ευρωπαϊκή κρίση και η νομική διαμάχη της Αργεντινής, έχει επαναφέρει το θέμα στην ατζέντα, όπως προσθέτει.

Το ΔΝΤ ανησυχεί μήπως και τα δικά του δάνεια αποτελούν μέρος του προβλήματος, γιατί οι αναδιαρθρώσεις δεν γίνονται μέχρι να αρνηθεί το ίδιο το Ταμείο να δώσει παραπάνω χρήματα αν δεν υπάρξει συμφωνία. Όταν οι χώρες είναι εκτός αγορών και τα προγράμματα του ΔΝΤ αντικαθιστούν το ιδιωτικό χρέος, απομένει λιγότερο χρέος διαθέσιμο για αναδιάρθρωση.

Μια επιλογή είναι να ζητηθεί από τους πιστωτές να δεχτούν μία μικρή αναδιάρθρωση των πιστώσεών τους, πριν την διαδικασία σανεισμού του ΔΝΤ. Αυτό δεν περιλαμβάνει την απώλειεα αξίας, αλλά τα ομόλογα θα κρατούνται μετά τη λήξη τους, μέχρι να ξεκαθαριστεί εάν η χώρα χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση.
 

Facebook Comments