Η κυβέρνηση εξετάζει «το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις» υπό τις οποίες θα ήταν δυνατή η μείωση του ΦΠΑ «σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε το απόγευμα της Παρασκευής ενώπιον του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Στόχος των σεναρίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, να υπάρξει συμβολή «στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο περιβάλλον υπό το οποίο δραστηριοποιείται σήμερα η ελληνική επιχειρηματικότητα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η χώρα μας πλήρωσε «πολύ ακριβά» τη χρόνια «εχθρότητα» με την οποία αντιμετώπιζε το επιχειρείν, με το τίμημα να γίνεται εμφανές αφότου «είδαμε το σαθρό κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο να παραπαίει οδηγώντας σχεδόν σε κατάρρευση ολόκληρο το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα».

Παρά ταύτα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η περίοδος της αστάθειας και της ανασφάλειας τελείωσε», τονίζοντας πως πλέον συνιστά «ιστορική υποχρέωση της παρούσας κυβέρνησης και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θεμελιώσουν μαζί ένα νέο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και στην υγιή επιχειρηματικότητα».

Αναφερόμενος στους τομείς δράσης που έχει θέσει η κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στην παροχή ενέσεων ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην οικονομία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Μάρτιο έχουν εισρεύσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα «22 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων κατοίκων του εσωτερικού», ενώ στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών το συνολικό ύψος των χρημάτων που πήγε στην πραγματική οικονομία ανήλθε το πρώτο τετράμηνο του 2013 στα 2,2 δισ.

«Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, ύψους περίπου 8,7 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, «σήμερα το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει ανοίξει», ενώ στο επόμενο διάστημα θα στοχευθούν οι όποιες στρεβλώσεις.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2013, την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και τη σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, επισημαίνοντας τη τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της διαφθοράς.

«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας που καθηλώνει τη δημιουργικότητα και ευνοεί τη διαφθορά. Το δημόσιο έστω και σταδιακά θα πάψει να ‘διαφεντεύει’ και θα αρχίσει να υπηρετεί τον πολίτη και τον επιχειρηματία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Facebook Comments