Προσδοκίες αλλά και ανησυχίες προκαλεί στη Λευκωσία η γιγαντιαία ανακάλυψη, πεδίου φυσικού αερίου ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών, το οποίο, με βάση τα πρώτα γεωφυσικά στοιχεία, εκτιμάται ότι περιλαμβάνει μέχρι και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. 

Το αιγυπτιακό κοίτασμα, το οποίο ανακαλύφθηκε από την ιταλική εταιρία ΕΝΙ, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,5 χιλ. από τη γραμμή που ξεκινά η κυπριακή ΑΟΖ, κοντά στην υποθαλάσσια περιοχή Ερατοσθένης, όπου είναι τα κυπριακά οικόπεδα 9, 10 και 11. 

Το γεγονός ότι το πεδίο φυσικού αερίου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ γειτνιάζει με αντίστοιχη αποκλειστική ζώνη της Κύπρου, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και για την Κύπρο, δηλώνει στη StockWatch o υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. 

Εκτιμά ότι οι εν δυνάμει εταιρίες που συμμετέχουν στο ερευνητικό ενεργειακό πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον τους για τα επηρεαζόμενα οικόπεδα, 9, 10 και 11 αν ληφθεί υπόψη, όπως είπε, ότι η Total εγκατέλειψε πρόσφατα τα δύο γειτνιάζοντα σήμερα κυπριακά οικόπεδα με το αιγυπτιακό. 

Ο υπουργός ενέργειας παραδέχεται ταυτόχρονα ότι η ανακάλυψη του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος περιπλέκει τα πράγματα, κατά την έκφραση του, καθώς η γειτονική χώρα θα ήταν ένας από τους μεγάλους αγοραστές των αποθεμάτων φυσικού αερίου από το κυπριακό οικόπεδο Αφροδίτη. 

Με βάση ανακοίνωση της ENI, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο για δεκαετίες. 

Τον περασμένο Μάρτιο, Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης το οποίο υπέγραψαν η εταιρεία υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και η αιγυπτιακή εταιρία φυσικού αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company – EGAS). 

Tο μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο χωρών για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές αερίου που υπάρχουν στην Αίγυπτο προς αμοιβαίο όφελος. 

Ο υπουργός ενέργειας, σημειώνει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν προτίθετο, με βάση αυτή τη συμφωνία να πωλούσε φυσικό αέριο μόνο στην Αίγυπτο, καθώς είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με 10 άλλους αγοραστές του ιδιωτικού τομέα στην Αίγυπτο. 

«Επομένως δεν ανατρέπονται οι σχεδιασμοί μας έστω κι αν αυτή την ώρα η Αίγυπτος φαίνεται να είναι αυτάρκης σε φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες, με βάση την ανακάλυψη», επισημαίνει ο υπουργός ενέργειας και προσθέτει: 

«Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά δεδομένα και τα εμπορικά για την Κύπρο και είναι αυτά που θα συζητήσουμε μεταξύ άλλων με τον αιγύπτιο ομόλογο μου όταν θα συναντηθούμε. Εντός των ημερών θα καθορίσουμε την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης μας». 

Ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαιώνει ότι «οι συνεργασίες σε θέματα ενέργειας θα συνεχιστούν με την Αίγυπτο και διαβεβαίωσε ότι η τριμερής συνεργασία Λευκωσίας, Αθήνας και Καϊρου δεν επηρεάζονται ποσώς». 

Σύσκεψη στο προεδρικό για αξιολόγηση δεδομένων 

Χθες έγινε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της ενέργειας κατά την οποία ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σε διεξοδική ενημέρωση σε σχέση με τα δεδομένα που δημιουργούνται για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 σε συνάρτηση και με την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος «μαμούθ». 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκαν προκαταρκτικά οι επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές από τη νέα αυτή εξέλιξη, με την κυπριακή κυβέρνηση να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, θα είναι περισσότερο θετικές παρά αρνητικές. 

Η Λευκωσία θα αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα των γεωφυσικών στοιχείων του αιγυπτιακού κοιτάσματος αλλά και της δια ζώσης ενημέρωσης που θα έχει πολύ σύντομα ο υπουργός ενέργειας από τον ομόλογο του της Αιγύπτου. 

Το προεδρικό σημειώνει ότι η χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό για τα ενεργειακά ήταν προκαθορισμένη και όχι έκτακτη με αφορμή την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τα δεδομένα και, όταν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, θα τοποθετηθεί επίσημα.

Facebook Comments