Το γεμάτο προκλήσεις οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις αποτυπώνεται στα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι δημόσιες εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τις ζημιές στις περισσότερες περιπτώσεις να συνεχίζονται. 

Η αρνητική εικόνα επικρατεί σε όλο το φάσμα των οικονομικών τομέων, καταδεικνύοντας την καθολικότητα των δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργούν οι μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις. 

Εταιρείες λιανικού εμπορίου 

Σχεδόν όλες οι εταιρείες του τομέα του λιανικού εμπορίου είχαν κάμψη των δραστηριοτήτων τους, όπως αποδεικνύεται από τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους. 

H CTC που λόγω του μεγέθους και της ποικιλομορφίας των δραστηριοτήτων της είναι η πλέον αντιπροσωπευτική εταιρεία, είδε τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται κατά 5%, ενώ η ERME που είναι θυγατρική της CTC είχε πτώση 3% στις πωλήσεις. 

Η συνολική συρρίκνωση στον κύκλο εργασιών των οκτώ εταιρειών του κλάδου ανέρχεται στο 5%. 

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εταιρείες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν προτού να είναι σε θέση να δημιουργήσουν θετικά αποτελέσματα για τους μετόχους τους, καθώς όλες οι εταιρείες πλην μίας του κλάδου ήταν στο κόκκινο. 

Μόνο η  DES κατέγραψε κέρδη τα οποία ωστόσο ήταν μειωμένα σε σχέση με το εξάμηνο του 2014. 

Η εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους θα ήταν πολύ παρόμοια, αν δεν περιλαμβάνονταν τα έκτακτα κέρδη €40 εκ. και €10,2 εκ. της  από την πώληση των θέσεων τους στην  (Holdings) Ltd και Cyprus Airports (F&B) Ltd. 

Συνολικά, οι ζημιές των εταιρειών του κλάδου ανήλθαν στα €5 εκ. έναντι κερδών €43,1 εκ. το εξάμηνο του 2014. 

Ξενοδοχεία 

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, παραδοσιακά καταγράφονται ζημιές το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω εποχικότητας. 

Ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης των πληροτήτων και στην περίπτωση της Tsokkos της λειτουργίας για ολόκληρη την περίοδο του King Evelthon Beach Hotel & Resort στην Πάφο. 

Ωστόσο, οι πολύ χαμηλότερες πωλήσεις ακινήτων από τη Constantinou Bros είχαν ως αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών να παραμείνει σταθερός. 

Οι καθαρές ζημιές του κλάδου αυξήθηκαν λόγω των συναλλαγματικών ζημιών, ιδίως της Tsokkos Hotels. 

Συνολικά, οι ζημιές των εταιρειών του κλάδου αυξήθηκαν στα €14,6 εκ. έναντι ζημιών €11,5 εκ. το εξάμηνο του 2014. 

Άλλες εταιρείες 

Αναφορικά με τις άλλες εταιρείες, η πλειοψηφία είτε παρέμεινε στο κόκκινο είτε κατέγραψε μειωμένα κέρδη σε σχέση με πέρσι.

Η εξαίρεση ήταν η Logicom και το Τσιμεντοποείο Βασιλικού που έχουν ισχυρή παρουσία στις ξένες αγορές και που κατάφεραν να αυξήσουν τόσο τον κύκλο εργασιών τους όσο και την καθαρή κερδοφορία. 

Εξαιρουμένων των πωλήσεων της Logicom, ο συνολικός τζίρος των υπόλοιπων κύριων εταιρειών μειώθηκε κατά 5%. 

Οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες δεν εξετάζονται σε αυτήν την ανάλυση.

Facebook Comments