Η διαδικασία των τραπεζικών ΑΜΚ είναι σε πλήρη εξέλιξη και ήδη εκείνη της Alpha Bank ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες με επιτυχία, καθώς υπάρχει υψηλός βαθμός συμμετοχής του επενδυτικού κοινού, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα.

Ακολουθούν εκείνη της ΕΤΕ που την Πέμπτη θα επαναδιαπραγματευθεί μετά το γενναίο split και την αποκοπή του δικαιώματος, ενώ ανάλογη θα είναι και η διαδικασία για την Πειραιώς που θα ακολουθήσει. Εκτιμάται ότι τόσο στην ΕΤΕ όσο και στην Πειραιώς που έχει ήδη αναγγείλει την κάλυψη του «10%», θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης παρά τα υψηλότερα κεφάλαια (σε σχέση με την Alpha) που ζητούνται.

Το ΧΑ έχει εισέλθει σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας πιθανολογώντας ότι θα κινηθεί στην ελεγχόμενη ζώνη 1000-1070 μονάδες. Τυχόν δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον (αναταράξεις ιαπωνικού χρηματιστηρίου, εσωστρέφεια Ευρώπης που δεν επιτρέπει υπέρβαση της πολιτικής λιτότητας), θα οδηγήσουν σε δοκιμασία το ανάχωμα των 1000 μον., ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των τραπεζικών ΑΜΚ μπορούν να επαναφέρουν την αξία των συναλλαγών σε τριψήφια επίπεδα ωθώντας το γενικό δείκτη προς τις 1100 μον. Ως τότε η συσσώρευση και η διατήρηση της νευρικότητας με πολλαπλές ενδοσυνεδριακές εναλλαγές προσήμου, θα είναι το πιθανότερο σκηνικό στο ΧΑ.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων είναι μάλλον απογοητευτικά επί του παρόντος και μόνος καταλύτης που μπορεί να βελτιώσει το momentum είναι οι δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ εκτρέφοντας την προσδοκία τελικής ολοκλήρωσης μιας σημαντικής αποκρατικοποίησης.

 

Δημήτρης Τζάνας

Facebook Comments