Οι ευρωπαϊκές μετοχές επέστρεψαν και πάλι κοντά στα πρόσφατα πολυετή υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει, μετά τα θετικά σχόλια από ορισμένα στελέχη των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά την συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθησυχάζοντας τους επενδυτές.

Οι μετοχές χτυπήθηκαν απότομα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά τις αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν σχετικά με το μέλλον του σχεδίου τόνωσης της Fed, αλλά τόσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσαν ότι επεκτατική πολιτική τους θα παραμείνει στην θέση της.

Τα μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν

To story της bull market των μετοχών εξακολουθεί να ισχύει, παρά τα έντονα πρόσφατα κέρδη, υποστηρίζει JP Morgan, αναφέροντας πως υπάρχουν ακόμα πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις και προβλέπει ότι μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα.

Τα επιχειρήματα ενάντια των περαιτέρω κερδών βασίζονται στο γεγονός ότι η «bullish επενδυτική ψυχολογίασυνεχίζεται, οι οικονομικοί δείκτες είναι ανάμεικτοι, οι αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των εταιρειών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, οι δείκτες p/e (τιμή / κέρδη) έχουν επιστρέψει σε ιστορικά επίπεδα και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται», όπωςσημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Οι επενδυτές σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων

Αλλά αυτά τα επιχειρήματα δεν εμποδίζουν τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Οι ισχυρές εισροές στις μετοχές μόλις έχουν ξεκινήσει και σε ότι αφορά την σχετική αποτίμηση έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων, παραμένει συναρπαστική, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη κάποια ανατιμολόγηση των ομολόγων. Η Ευρώπη συμπεριφέρεται πολύ καλά και οι δείκτες PMIτης περιφέρειας σταθεροποιούνται», όπως τονίζει η JP Morgan.

Στα top trades της επενδυτικής τράπεζας συμπεριλαμβάνονται η overweight στάση στον αμυντικό κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, underweight στάσηστις μετοχές εμπορευμάτων ενώστοιχηματίζει υπέρ «των σφυροκοπημένων μετοχών εγχώριων εταιρειών της περιφέρειας του ευρώ στην προσδοκία ενός σημείου καμπής της οικονομικής δραστηριότητας, ελκυστικών αποτιμήσεων και την πτώση του κόστους της πίστωσης», όπως υπογραμμίζει.

Τα επιχειρήματα ενάντια των περαιτέρω κερδών βασίζονται στο γεγονός ότι η «bullish επενδυτική ψυχολογίασυνεχίζεται, οι οικονομικοί δείκτες είναι ανάμεικτοι, οι αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των εταιρειών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, οι δείκτες p/e (τιμή / κέρδη) έχουν επιστρέψει σε ιστορικά επίπεδα και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται», όπωςσημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Οι επενδυτές σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων

Αλλά αυτά τα επιχειρήματα δεν εμποδίζουν τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Οι ισχυρές εισροές στις μετοχές μόλις έχουν ξεκινήσει και σε ότι αφορά την σχετική αποτίμηση έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων, παραμένει συναρπαστική, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη κάποια ανατιμολόγηση των ομολόγων. Η Ευρώπη συμπεριφέρεται πολύ καλά και οι δείκτες PMIτης περιφέρειας σταθεροποιούνται», όπως τονίζει η JP Morgan.

Στα top trades της επενδυτικής τράπεζας συμπεριλαμβάνονται η overweight στάση στον αμυντικό κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, underweight στάσηστις μετοχές εμπορευμάτων ενώστοιχηματίζει υπέρ «των σφυροκοπημένων μετοχών εγχώριων εταιρειών της περιφέρειας του ευρώ στην προσδοκία ενός σημείου καμπής της οικονομικής δραστηριότητας, ελκυστικών αποτιμήσεων και την πτώση του κόστους της πίστωσης», όπως υπογραμμίζει. 

Πηγή:www.reporter.gr

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments