Στοίχημα τόσο για την οικονομία, όσο και για την πορεία της αγοράς αποτελεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να διασφαλίσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης υποστηρίζει ότι μετά τις 5 Απριλίου που η αγορά βρέθηκε σε ανοδικό κανάλι πλέον η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής είναι αυτή που θα δώσει την τάση. Και αυτό διότι η αντίστοιχη της Alpha και αυτή της Πειραιώς που θα ακολουθήσει φαίνονταν και προγραμματισμένες και μεθοδικές.

Η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Εθνικής αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στην τιμή των 4,53 ευρώ και μέχρι αυτή την ώρα η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες αλλά και τη μεγάλη γκάμα καταθετών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της , στους οποίους προτείνεται αν δεν μπουν απευθείας στην αύξηση να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι από τα αδιάθετα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει πάρει το πράσινο φως συμμετοχής πέραν του βασικού μετόχου κ. Σπύρου Λάτση, όπως είναι οι εφοπλιστές Τσάκος και Αγγελικούσης, αλλά και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γνωστός από την επένδυσή του στην Πύλο Μεσσηνίας. Οι πληροφορίες που έρχονται από τα ξένα funds είναι συγκεχυμένες αν και ισχυρά ονόματα όπως η Citigroup, Morgan Stanley κ.α. θα διαθέσουν κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ποντάροντας στο στοίχημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο λόγος που η αγορά σύμφωνα με χρηματιστές βρίσκεται σε φάση διακυμάνσεων έχει να κάνει με την ανησυχία ως προς την κάλυψη ή όχι της αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Σημειωτέον ότι για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει κινητοποιηθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης φέρεται να έχει επιστρατευτεί προκειμένου να κινητοποιήσει κεφάλαια να τοποθετηθούν στην ΑΜΚ της τράπεζας. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στο Πεκίνο, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, όπου εκεί ως γνωστόν πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν πρόεδρος των ελλήνων τραπεζιτών του Λονδίνου.

 

ΧΣ

Facebook Comments