Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μοιάζει πλέον αρκετά μακρινό για τη Citi, η οποία δεν περιλαμβάνει το «Grexit» στο βασικό της σενάριο για το 2014.

Όπως επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεση του ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός, οι πιθανότητες να παραμείνει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά είναι πολύ μεγαλύτερες σήμερα σε σύγκριση με τρία χρόνια νωρίτερα.

Σε αυτό έχει συμβάλει η σταθερή πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θεωρείται σήμερα λιγότερο ευάλωτη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δεδομένων μάλιστα των σημαντικών νομοθετικών πράξεων που πέτυχε από την αρχή του έτους, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση.

Παρά την ουσιαστική υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης, η κοινωνική αναταραχή που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένη μέχρι στιγμής, σημειώνει η Citi, χωρίς να αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο της αιφνίδιας ανατροπής της.

Ωστόσο, η τράπεζα θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) εντός του έτους ή το 2014.

Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και η επίτευξη των στόχων του μνημονίου, σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές, αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για ένα νέο κούρεμα, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI).

Η Citi θεωρεί αναπόφευκτο αυτό το ενδεχόμενο, καθώς εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δεδομένου, όμως, το 80% του δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, η εν λόγω απόφαση εξαρτάται αποκλειστικά από τις πολιτικές αποφάσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας.

Facebook Comments