Μετά την άνοδο του δολαρίου κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών, το αμερικανικό νόμισμα χάνει τα κέρδη του λόγω profit taking. Αντίθετα άνοδο σημειώνει το γεν σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, ενώ ανοδική πορεία ακολουθούν ευρώ και ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία EURUSD αγνόησε την αύξηση του αριθμού των ανέργων το Μάιο στη Γερμανία κατά 21.000 και στη συνέχεια ενισχύθηκε μια ανάσα από το 1,2900.

Ωστόσο, η διόρθωση του δολαρίου ήταν περισσότερο εμφανής στο USDJPY τα οποίο χθες δεν κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο του 102,50 και σήμερα διαπραγματεύεται γύρω από το 101,65.

Στην πορεία της ημέρας αναμένουμε τον πληθωρισμό για το Μάιο στη Γερμανία, τις ετήσιες οικονομικές συστάσεις/ έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής της Κομισιόν και την απόφαση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά.
ΟΟΣΑ: Αξιώνει πιο επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ

Εντωμεταξύ, το «μπαλάκι» στην ΕΚΤ φαίνεται ότι «πετάει» ο ΟΟΣΑ ώστε να εξέλθει από την ύφεση η Ευρωζώνη αξιώνοντας μεγαλύτερη δράση από την κεντρική τράπεζα πέρα από τη μείωση των επιτοκίων. Στη σχετική έκθεσή του ο οργανισμός σημειώνει ότι η Ευρωζώνη μαστίζεται από την πλέον μακροχρόνια οικονομική κρίση από την ίδρυσή της το 1999, αναμένοντας την ανάκαμψη σχεδόν ένα χρόνο μετά τις «παρεμβάσεις» της ΕΚΤ για τη διάσωσή της. Μάλιστα, στις προτάσεις του ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνουν ακόμα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Carlo Padoan μίλησε στο Reuters για επιθετικές λύσεις και για ένα QE προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Ευρωζώνης.

Στις προβλέψεις του, ο ΟΟΣΑ εμφανίστηκε περισσότερο απαισιόδοξος σε σχέση με αυτές της Κομισιόν και των τοπικών κυβερνήσεων, προβλέποντας για τη Γαλλία συρρίκνωση της οικονομίας της στο -0,3% για φέτος ( η ΕΕ προβλέπει ΑΕΠ στο -0,1%).

Για την Ελλάδα προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ για έβδομο διαδοχικά χρόνο το 2014 κατά -1,2% σε σύγκριση με την πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη στο 0,6%. Αυτό θα εμποδίσει την πρόσβαση στις αγορές, ενώ θα κριθούν απαραίτητα νέα δάνεια διάσωσης.

Για την Πορτογαλία αναμένει συρρίκνωση στο -2,7% φέτος και ανάκαμψη στο 0,2% το 2014, ενώ για την Ιταλία περιμένει συρρίκνωση της οικονομίας στο -1,8% για φέτος και ανάπτυξη στο 0,4% το 2014. 

Facebook Comments