Oι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι τράπεζες δεν είναι σκόπιμο να κρατικοποιηθούν. Το συμπέρασμα αυτό πρόεκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ στη συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Ηδη προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους (Asset Quality Review) προκειμένου να ακολου8ήσουν τα stress tests.

Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην κίνηση κεφαλαίων προτεραιότητα δίνεται στη διευκόλυνση των εισαγωγών ενώ το όριο αναλήψεων 420 ανά εβδομάδα δεν πρόκειται στη φάση αυτή να αυξηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Αύγουστο εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 80% περίπου των εισαγωγών που είχαν πραγματοποιηθεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Facebook Comments