Σε βαθμό «σκουπίδια» υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s το αξιόχρεο της Βραζιλίας, επιφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, μετά από επτά χρόνια προσπαθειών της Βραζιλίας να διατηρήσει πιστοληπτικό στάτους της χώρας.

Το αξιόχρεο της μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής μειώθηκε σε BB+ από BBB- και μάλιστα με αρνητική προοπτική, που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος νέας υποβάθμισης μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κίνηση της S&P αιφνιδίασε τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν την οποία αλλαγή στην αξιολόγηση στις αρχές του 2016, ή και αργότερα. Η ιδιαίτερα γρήγορη υποβάθμιση αντανακλά την κατρακύλα της βραζιλιάνικης οικονομίας το τελευταίο διάστημα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, με την S&P να προβλέπει ύφεση 2,5% για ολόκληρο το 2015.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στην αδυναμία της κυβέρνησης Ρούσεφ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και σε ενδοκυβερνητικές διαιρέσεις αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική.

Το οικονομικό επιτελείο της κ. Ρούσεφ έχει ήδη αναθεωρήσει δυο φορές επί τα χείρω τις προβλέψεις του για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί στη Βουλή περιλαμβάνει έλλειμμα περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση πετά στο κοινοβούλιο το «μπαλάκι» για την εύρεση περικοπών.

Οι δυο άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Moody’s και Fitch, έχουν τη Βραζιλία στα όρια των επενδυτικών βαθμίδων, πάνω από τα «σκουπίδια».

Facebook Comments