Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση, αν και παραδέχθηκε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να μην πετύχει εντός χρονοδιαγράμματος, τον στόχο για το 2% στον πληθωρισμό.

“Θεωρώ πως είναι πολύ πιθανό ο ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας να γίνει θετικός”, στο τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ο Kuroda σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου. Τα οικονομικά θεμελιώδη της Ιαπωνίας είναι εύρωστα και μια τάση ήπιας ανάκαμψης, παραμένει, πρόσθεσε.

Το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,2% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι μπορεί να συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο Kuroda αναγνώρισε ότι οι δείκτες που ανακοινώθηκαν προσφάτως ήταν ανάμεικτοι και η απουσία στοιχείων για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για αυτό το τρίμηνο.

Επίσης, επαναδιατύπωσε πως το ποσοστό του πληθωρισμού (σε ετήσια βάση) ίσως να μην διαμορφωθεί στο 2% κατά το φθινόπωρο του επομένου έτους, όπως είχε προβλέψει προηγουμένως ότι θα συνέβαινε, εάν οι τιμές πετρελαίου παγκοσμίως υποχωρήσουν περαιτέρω.

Facebook Comments