Μέτρα λιτότητας, ύψους 17 δισ. δολαρίων, εξήγγειλε η Βραζιλία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αδύναμη οικονομία της, που πλήττεται από αυξανόμενη κρίση και η οποία οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Το πακέτο μέτρων – που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Σχεδιασμού Νέλσον Μπαρμπόσα – περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων και των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, κατάργηση των 10 από τα 39 υπουργεία, περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας και μείωση των κοινωνικών δαπανών για την υγεία και τη στέγαση.

Από τα μέτρα ξεχωρίζει η επαναφορά της αντιλαϊκής φορολογίας επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η οποία εκτιμάται ότι θα φέρει έσοδα ύψους 32 δισ. ρεάλ το επόμενο έτος, αν εγκριθεί από το Κογκρέσο που είναι αντίθετο στην επιβολή νέων φορολογιών.

Οι δραστικές περικοπές δαπανών θα πλήξουν κυρίως τις γεωργικές επιδοτήσεις, τις επενδύσεις σε υποδομές, το κρατικό μισθολόγιο και τα επιδόματα, καθώς και τα προγράμματα δημόσιας υγείας και στέγασης χαμηλού κόστους.

Facebook Comments