Στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη αναφέρεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα τουSpiegel υπό τον τίτλο: «Ο Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό: «Με τη δήλωσή του αυτή ο Τσίπρας αποκλείει ήδη στο προοίμιο μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία και ποντάρει στη νίκη.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και της συντηρητικής ΝΔ. Ο Μεϊμαράκης αντίθετα δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού προκειμένου να εξέλθει η χώρα από τη βαθιά κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρατηρεί: «Σε λίγες μέρες η Ελλάδα ψηφίζει. (Χθες) Το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας και ο συντηρητικός Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήρθαν αντιμέτωποι σε μια άμεση τηλεοπτική μονομαχία. Ο Τσίπρας δεν θέλει να συγκυβερνήσει με τον αντίπαλό του, ο Μεϊμαράκης αντίθετα θα ήθελε».

«Μια βραδιά με χαμόγελα»

«Ο Τσίπρας δείχνει την πλάτη του στους συντηρητικούς», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Εκτός από το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν μια έντονη αντιπαράθεση και ερωτήματα που άπτονται του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνει η εφημερίδα, με τον Τσίπρα να «επικρίνει την απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον των διακινητών», όπως σημειώνει, και τον Μεϊμαράκη να ζητεί να επιστρέψουν οι «παράνομοι μετανάστες» στις πατρίδες τους.

«Μια βραδιά με χαμόγελα» είναι ο σχετικός τίτλος στην αυστριακή Der Standard που σημειώνει: «Ο Αντώνης Σαμαράς απλά τον περιφρονούσε, ο Ευάγγελος Μαϊμαράκης τον παίρνει στα σοβαρά, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό ελπίδες. Ο νυν επικεφαλής της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας φάνηκε ανθεκτικός στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Δευτέρας, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Μετά την ήττα Σαμαρά τον Ιανουάριο, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής το συντηρητικό κατεστημένο θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία».

Σχολιάζοντας ότι τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη χωρίζουν «20 χρόνια αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος», η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ «αρχικά οι εκλογές φαίνονταν εύκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίχθηκαν τάχιστα σε μια ριψοκίνδυνη υπόθεση. «Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν τα ίδια περίπου ποσοστά. Η δημοτικότητα του Τσίπρα έχει συρρικνωθεί ενώ μια ήττα την ερχόμενη Κυριακή, έπειτα από μόλις επτά μήνες διακυβέρνησης, φαντάζει πλέον πιθανή».

Το προσφυγικό «δοκιμασία» για την Ευρώπη

Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του γερμανικού τύπου εξακολουθεί να είναι το προσφυγικό. ΗStuttgarter Nachrichten κάνει λόγο για μια «δοκιμασία για την Ευρώπη. Η απάνθρωπη αδιαφορία και ο απομονωτικός εθνικισμός πολλών ευρωπαϊκών χωρών υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ιδέα περισσότερο από ό,τι η ελληνική κρίση χρέους. Εάν μπορεί να προσάψει κανείς κάτι στην καγκελάριο, αυτό είναι η διστακτικότητά της να θέσει το θέμα ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης. Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η ελευθερία της μετακίνησης, από την οποία έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα μέχρι στιγμής η Γερμανία. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταρρεύσει το όραμα μιας κοινότητας αξιών, που ήταν η πειστική απάντηση αυτής της ηπείρου σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Δεν επιτρέπεται να τραβήξει τόσο μακριά».

Το σχόλιο της Die Welt: «Η Γερμανία προετοιμάζεται για την υποδοχή 800.000 ανθρώπων την ώρα που ο επικεφαλής της Κομισιόν Γιούνκερ επεξεργάζεται σχέδια για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Μια αλλόκοτη δυσαναλογία. Η τακτική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ δεν είναι πλέον επαρκής, αντιθέτως απαιτείται μια συνολική προσπάθεια. Τα προβλήματα που δεν λύνονται στην άλλη πλευρά της Mare Nostrum μετακινούνται προς εμάς σε ανθρώπινη μορφή. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την Ευρώπη ριζικά: στον πολιτισμό της, στη σύνθεσή της, αλλά και στα όσα θα κληθεί να πράξει η ΕΕ σε επίπεδο εξωτερικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Ας μην το υποστούμε αυτό (…)».

Facebook Comments