Μήνυμα πως δεν διαβλέπει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έστειλε σήμερα Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε πως η χώρα μας και οι εταίροι βρίσκονται «εντός τροχιάς» για την πρώτη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι τυχόν καθυστέρηση λίγων εβδομάδων από την ελληνική πλευρά – δεδομένων των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου – δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών επανέλαβε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες θα υποστηρίξει το συμφωνηθέν Μνημόνιο.

Η αξιολόγηση είναι ατύπως προγραμματισμένο να αρχίσει τον Οκτώβριο, ωστόσο στο παρελθόν ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσής της, λόγω των ελληνικών εκλογών.

Η πρώτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τη διευκρίνιση ζητημάτων που δεν εξετάστηκαν σε βάθος πριν την υπογραφή του Μνημονίου, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία.

Παράλληλα, θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, με τους εταίρους να έχουν στείλει σειρά μηνυμάτων πως δεν προτίθενται να δεχτούν κάποιου είδους «κούρεμα», και ότι θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με γνώμονα τις χρηματοδοτικές ανάγκες, κι όχι την αναλογία του με το ΑΕΠ.

Facebook Comments