Δύο μέρες πριν από την κάλπη, το Bloomberg εξετάζει τα τρία σενάρια που μπορεί να προκύψουν: Το καλό, το κακό και το άσχημο.

«Με μια ασταθή Βουλή και χωρίς ξεκάθαρο νικητή, η Ελλάδα κινδυνεύει να συρθεί σε μια σειρά δύσκολων συνομιλιών για συνεργασίες, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την καταβολή των δανείων από τους πιστωτές και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή είναι μια καθυστέρηση που η Ελλάδα μετά βίας μπορεί να αντέξει», σημειώνει το Bloomberg.

Το καλό σενάριο

Ένας συνασπισμός υπό ένα ισχυρό κόμμα με ευρωπαϊκή προοπτική, είτε το ΣΥΡΙΖΑ είτε τη Νέα Δημοκρατία, θα είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στη Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει αποκλείσει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, έχει αφήσει όμως ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η οποίοι όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δυσκολυεοτύν αν μπουν στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί να προασπίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με έναν ευρύ συνασπισμό κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει την πρώτη θέση.

Τσίπρας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ομολόγων, αφού παρά την υπόσχεσή του τον Ιανουάριο να δώσει τέλος στη λιτότητα, τελικά υπέγραψε τη συμφωνία διάσωσης μετά από έξι ταραχώδεις μήνες αντιπαραθέσεων με τους πιστωτές. Αφού έφερε την Ελλάδα ξανά στα πρόθυρα της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, πλέον θεωρείται ως το καλύτερο στοίχημα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ι νωρίτερα αυτό το μήνα,σημειώνει το Bloomberg.

Το κακό σενάριο

Το κακό σενάριο στις εκλογές θα είναι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά χωρίς την υποστήριξη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ», σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης. Στην περίπτωση αυτή, η εφαρμογή της διάσωσης θα εξαρτηθεί από τη στήριξη των ΑΝΕΛ σε μία πολύ σφιχτό πλειοψηφία»

Σύμφωνα με τη Nomura, ένα κακό σενάριο θα ήταν «μία κατακερματισμένη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να έχουν χαμηλά ποσοστά, κι έτσι να χρειάζονται περισσότερα κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, το γεγονός ότι πέντε κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δεσμευτεί στο πρόγραμμα είναι η αιτία για αισιοδοξία. Ωστόσο, η έλλειψη τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και πίστης στη συμφωνία κάποιων από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να περιπλέξει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το άσχημο σενάριο

Το χειρότερο σενάριο είναι οι εκλογές να οδηγήσουν σε ένα κοινοβούλιο τόσο κατακερματισμένο, ώστε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα να σχηματίσουν έναν βιώσιμο συνασπισμό, ή ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί προς την Λαϊκή Ενότητα η οποία είναι υπέρ της δραχμής, σύμφωνα με τον Μιχαηλίδη της RBS.

Ενα πραγματικά καταστροφικό σενάριο θα δούμε τη Χρυσή Αυγή, καθώς και τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα να παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψήφων, σημειώνει η Nomura. «Αλλά αυτό είναι ακραίο σενάριο και είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.

Facebook Comments