Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως η αγορά ακινήτων της Ευρωζώνης ανακάμπτει και αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποιεί τους επενδυτές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεγάλη έκθεση σε υπερτιμημένα ακίνητα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οι προειδοποιήσεις της συμπίπτουν, όμως, με ανησυχητικές διαπιστώσεις συμβουλευτικών ή επενδυτικών εταιρειών όπως οι Knight Frank και Standard Life Investments, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές για το ενδεχόμενο να χάσουν μεγάλο τμήμα του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει σε υπερτιμημένα ακίνητα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

«Επικίνδυνα» ακίνητα

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι επενδυτές τείνουν να υποτιμούν τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ακριβά ακίνητα της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Moody’s, στη μεγάλη άνοδο των τιμών των ακινήτων έχει συνεισφέρει ενδεχομένως και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τα τελευταία χρόνια έχει, έτσι, σημειωθεί μεγάλη εισροή κεφαλαίων σε ακίνητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, με αποτέλεσμα μια μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων αυτών των χωρών. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική ακινήτων Knight Frank, οι αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων στην Ισπανία έφθασαν σε αξία τα 11,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 121% τους τελευταίους 12 μήνες έως τα τέλη Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, οι αγορές ακινήτων στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 99% φθάνοντας τα 8,4 δισ. ευρώ και στην Πορτογαλία κατά περισσότερο από 200%, στο 1,5 δισ. ευρώ.

Και όλα συμβαίνουν μολονότι είναι γνωστό ότι η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων αποτελούσε έναν από τους σημαντικούς παράγοντες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και κατ’ επέκταση στην κρίση της Ευρωζώνης. Οπως τονίζει ο Αντριου Ζιμ, επικεφαλής του τομέα ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου στην Knight Frank, ο αριθμός των αγορών ακινήτων στην Ευρώπη «αγγίζει τα επίπεδα ρεκόρ, στα οποία είχε εκτιναχθεί η αγορά το 2007». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως οι επενδύσεις σε ακίνητα εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για επαγγελματική στέγη στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως από Αμερικανούς επενδυτές, αλλά και χάρη στις μεγάλες επενδύσεις χαρτοφυλακίου που αυξάνονται διαρκώς. Για το τρέχον έτος, η Knight Frank προβλέπει πως οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 20% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 230 δισ. ευρώ.

Λάθος εκτιμήσεις

Σύμφωνα με Βρετανό επενδυτή που μίλησε στους FT, οι επενδυτές αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο από όσο εκτιμούν. Οπως, άλλωστε, καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Standard Life Investments, οι αγορές ακινήτων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι από τις πλέον επισφαλείς στον κόσμο για τους επενδυτές που διακινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους. Η εν λόγω έρευνα τοποθετεί, μάλιστα, σε ανάλογη θέση επικινδυνότητας μόνο τις αγορές ακινήτων της Κίνας, της Κορέας και της Πολωνίας, ενώ μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης εξίσου μεγάλους κινδύνους διατρέχουν όσοι επενδυτές έχουν μεγάλη έκθεση σε ακίνητα της Ιρλανδίας.

Η Αν Μπριν, επικεφαλής της μονάδας ερευνών και στρατηγικής ακινήτων της Standard Life Investments, χαρακτηρίζει την περιφέρεια της Ευρωζώνης «αγορές ουσιαστικά υψηλού κινδύνου». Καλεί μάλιστα τους επενδυτές να έχουν επίγνωση του συγκριτικά μεγαλύτερου κινδύνου στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Facebook Comments