Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters και του Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 8,25%, ενώ των 3ετών τίτλων, που λήγουν τον Ιούλιο του 2017, υποχώρησε στο 10,63% από 10,81% την Παρασκευή. Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών βελτίωσε και τη διάθεση των επενδυτών για αγορές ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο, όπως των ισπανικών και ιταλικών.

Ο Ντιέγκο Φέρο, που είναι ένας από τους υπεύθυνους για τις τοποθετήσεις του επενδυτικού ταμείου Greylock Capital Management, δήλωσε ότι μπορεί να αυξήσει τους ελληνικούς τίτλους που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, μετά την εντολή που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. «Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι το καλύτερο από την πλευρά της αγοράς. Δείχνει ότι η ίδια κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί», δήλωσε ο Φέρο.

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν την καλύτερη επίδοση φέτος μεταξύ 29 αγορών κρατικών τίτλων, που παρακολουθούνται από τους δείκτες του Bloomberg. Συγκεκριμένα, απέφεραν κέρδη 19% έως τις 18 Σεπτεμβρίου έναντι 0,9% που ήταν κατά μέσο όρο το κέρδος των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων υποχώρησε έως και το 8,10% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής. Αφού το μεγαλύτερο διάστημα του 2014 κινήθηκε κάτω από το 10%, φέτος τον Ιούλιο εκτινάχθηκε στο 19,58%, καθώς διαγραφόταν τότε ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Παρά τις καλές προοπτικές για την αγορά ομολόγων, οι συναλλαγές τους παρουσιάζουν ασυνέχεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συναλλαγές σε ομόλογα όλων των λήξεων ανήλθαν τον Αύγουστο σε 1 εκατ. ευρώ στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Τον Σεπτέμβριο, οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 19 εκατ. ευρώ (έως τις 17 του μήνα) και αναμένεται να καταγράψουν το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Ο όγκος των συναλλαγών βούλιαξε στο μηδέν τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2011.

Facebook Comments