Δυο δέσμες προϋποθέσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το αργότερο μέσα στους επόμενους δυο μήνες, πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές της προκειμένου να εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που παραμένουν δεσμευμένα από την πρώτη δόση στήριξης, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής του Euro-working Group, Τόμας Βίζερ.

Το ακριβές περιεχόμενο των δυο δεσμών θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όμως μια από τις δυο δέσμες θα αφορά οπωσδήποτε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κλάδου, τόνισε ο κ. Βίζερ, προσθέτοντας πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τα χρήματα θα εκταμιευθούν σε δυο δόσεις.

Αναφορικά με την έναρξη της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης, ο κ. Βίζερ δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες – που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών – θα ολοκληρωθούν κατά τον ίδιο μήνα.

Οι εταίροι υπολογίζουν πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα κοστίσει 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Και οι δυο πλευρές επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, που επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία BBRD. Η εν λόγω οδηγία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Πάντως, ο επικεφαλής του Euro-working Group κατέστησε σαφές ότι οι εταίροι δεν βλέπουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης των όρων του Μνημονίου λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προσωρινή χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες εισροές προσφύγων.

«Θα μπορεί η Ελλάδα να έχει μια χαλαρότητα λόγω των προσφύγων; Η απάντηση είναι απόλυτα όχι», είπε.

Facebook Comments