Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αν και στις προηγούμενες συσκέψεις είχαν συμφωνήσει στη φορολόγηση και των αγροτών, ωστόσο χθες αποφάσισαν την εξαίρεση τους μετατοπίζοντας το κενό που θα δημιουργηθεί τόσο στα αστικά ακίνητα – διαμερίσματα, κτλ. – όσο και στα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα κληθούν πιθανόν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί, καθώς και οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων.

Οι εκπρόσωποι κομμάτων ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη Τρίτη που θα ξανασυνεδριάσει η επιτροπή να τους παρουσιαστεί σχέδιο αναλυτικό για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Σημειώνεται ότι τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ επιμένουν στο να υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ στα αστικά ακίνητα.

Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.

Facebook Comments