«Το στοίχημά μας είναι να κάνουμε θαύματα και αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε μόνο όλοι μαζί. Μπορούμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε». Αυτό διεμήνυεο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ έθεσε τον στόχο να καταστεί η Ελλάδα τουριστικός προορισμός.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «όταν μία χώρα δίνει μία μάχη επίπονη για να σταθεί στα πόδια της και να φτιάξει το μέλλον της μέσα σε δύσκολες συνθήκες κρίσης χρειάζεται κάπου να στηριχθεί και να έχει νίκες, ο τουρισμός είναι ένα τέτοιο στήριγμα». «Δεν περπατάμε τρέχουμε, ένα χρόνο μόνο είμαστε στην κυβέρνηση αλλά όλη η χώρα πρέπει να τρέξει», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι πρωταθλητές της οικονομίας μας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όπως φαίνεται πρόκειται να χαρίσει στην οικονομία μία σημαντική νίκη.

«Οι αφίξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ. Και το εισόδημα που θα αφήσουν οι τουρίστες δείχνει ότι θα είναι επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Θα είναι μία νίκη για τον τουριστικό κλάδο που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργεί εισόδημα που διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι μία νίκη αλλά και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Είναι επιπλέον μία ένδειξη μίας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων αλλά και ένδειξη αλλαγής νοοτροπίας».

Έκανε ειδική αναφορά στις προοπτικές που ανοίγονται για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Για να γίνει αυτό, είπε, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

– Πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η βίζα που δυσκολεύουν τουρίστες από αυτές τις χώρες να έλθουν στην χώρα μας. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών.

– Δεύτερον να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση για να διευκολύνονται να έλθουν στην Ελλάδα.

– Τρίτον από την ώρα που φθάνουν πρέπει να είναι εύκολη η μετακίνησή τους μέσα στην χώρα.

Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να γίνει η Ελλάδα μεγάλος τουριστικός προορισμός. Για να επιστρέψουμε στο επίπεδο ΑΕΠ πριν από την κρίση το συνολικό ΑΕΠ της χώρας πρέπει να αυξηθεί κατά 25-30%. Το ένα τρίτο μπορεί να προκύψει μόνο από τον τουρισμό.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του τουρισμού είπε ότι: «Είσαστε οι πρωτονίκες, θα μας φέρετε μία πρώτη νίκη μετά από χρόνια κρίσης».

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στον ρόλο του κράτους:

«Το κράτος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη. Θα είναι σταθερός αρωγός της επιχειρηματικότητας. Είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα, πλούτο και υγιή ανάπτυξη. Το κράτος πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες για τον επιχειρηματία στο εξωτερικό. Το κράτος διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μέσα στην χώρα, εξαλείφει εμπόδια όπως η διαφθορά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η γραφειοκρατία.

Επίσης το κράτος επιβάλλει κανόνες και τους εγγυάται, κανόνες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Δεν έχουμε νικήσει ολοκληρωτικά την γραφειοκρατία αλλά την έχουμε περιορίσει. Αποκαταστήσαμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.

Σκεφτείτε που ήταν η χώρα πριν από ένα χρόνο και που είναι σήμερα. Αποκαθιστούμε την ρευστότητα στην οικονομία ολοκληρώνουμε την ανακεφαλαιοποίσηση και ανοίγουμε δρόμους στο εξωτερικό».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για να πετύχει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Ο τουρισμός μπορεί να αυξήσει τη συμβολή του στο ΑΕΠ και την απασχόληση κατά 50%»

Τη συμβολή του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της 21ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Όπως είπε η αρμόδια υπουργός, με την κατάλληλη διαχείριση, με προσεκτικά βήματα και στοχευμένες πολιτικές, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συμβολή του στο ΑΕΠ και την απασχόληση κατά 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

«Δεν έχουμε το περιθώριο να επαναπαυόμαστε σε περιοδικές επιτυχίες. Επιβάλλεται και θα επιδιώξουμε το καλύτερο», δήλωσε η κα. Κεφαλογιαννη. Στο πλαίσιο αυτό, ανάφερε ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η αρμονική συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αναφερόμενη, ταυτόχρονα, στο σχέδιο νόμου που προωθείται για τον τουρισμό, σημείωσε ότι διαμορφώνεται μία νέα τουριστική πραγματικότητα για το μέλλον.

«Γνώμονας μας, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η μετάβαση του σε ένα διαφοροποιημένο, πολυθεματικό και, τελικά, οικονομικά αποδοτικότερο, τουρισμό», σημείωσε η κα. Κεφαλογιάννη.

Αναστροφή των περυσινών δεδομένων «βλέπει» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογράμμισε ότι διαβλέπει αναστροφή των περυσινών δεδομένων και πορεία εξόδου της χώρας μας από την κρίση, υπό την προϋπόθεση έντασης της προσπάθειας και ενότητας δυνάμεων, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως με τις τουριστικές αφίξεις του 2013 να στοχεύουν σε νέο ρεκόρ με 17 εκατ., με τα άμεσα έσοδα σε επίπεδα σημαντικά άνω των 11 δισ. ευρώ, βασικός στόχος για κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες και εργαζομένους, είναι να ανταποκριθούμε στα αναγκαία επίπεδα ασφάλειας, καθαριότητας και υπηρεσιών. Έτσι υποστήριξε θα τεθούν οι βάσεις για μια σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, ώστε να γίνει πράξη η πολυπόθητη ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά το στρατηγικό πλάνο για το 2021, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε ότι ο τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ετήσιες αφίξεις, με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 800 ευρώ. Δηλαδή, όπως εξήγησε, να παράγει ετήσια άμεσα έσοδα 18 – 19 δισ. ευρώ και συνολικά 48 – 50 δισ. ευρώ, έναντι 32 δισ. ευρώ το 2012. Τότε, παρατήρησε, συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι θα εργάζονται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό, έναντι 780.000 σήμερα.

Facebook Comments