Στο φως της δημοσιότητας ήρθε την Δευτέρα το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τα άλλα 18 άτομα, συγγενείς και συνεργάτες του πρώην υπουργού, που φέρεται πως αποτέλεσαν το καλά οργανωμένο δίκτυο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ξεπλύματος μαύρου χρήματος που διακινούσε μίζες εκατομμυρίων.

Το βούλευμα χαρακτηρίζει τον πρώην υπουργό ως προσωπικότητα που «ρέπει προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα», ενώ περιγράφονται με λεπτομέρεια τους τρόπους με τους οποίους οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν, ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Η εγκληματική δραστηριότητα πηγάζει «από το αδίκημα της κατ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού, στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

«Τις ανωτέρω πράξεις διέπραξαν ενεργώντας κατ επάγγελμα, διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχαν διαμορφώσει, προκύπτει σκοπός για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή προς τη διάπραξη του εγκλατος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τέλεσαν τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου και συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων. Συμμετείχαν δε στην ιδρυθήσα στις αρχές του έτους 1998 οργάνωση που είχαν συστήσει πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου χωρίς να σταματήσουν την έλευση του παράνομου αποτελέσματος».

Συγκεκριμένα, για τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, το βούλευμα αναφέρει: «Από αρχές του έτους 1998 και έως τον Απρίλιο του έτους 2010 τουλάχιστον, από κοινού με άλλους, συμμετείχε σε οργάνωση που είχε σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων, προερχόμενων από το έγκλημα της κατ΄ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του Δημοσίου. Στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης και για την πραγμάτωση του σκοπού της από κοινού με τους άλλους κατηγορούμενους, συστήσανε τις εταιρίες μέσω των οποίων προβήκανε σε μια σειρά πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο εκ των συγκατηγορούμενών του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους, ο Νικόλαος Ζήγρας ήταν ο δικαιούχος των άνω εταιριών, στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας και ο ίδιος (ο Ακης Τσοχατζόπουλος) πραγματικός ιδιοκτήτης».

Για την Αρετή Τσοχατζοπούλου: «Η Αρετή Τσοχατζοπούλου κατά τα έτη 2004-2006 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Για τη Βίκυ Σταμάτη: «Ο αδελφός της Π. Σταμάτης προέβη σε εργασίες αποσκευής και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας NOBILIS με ψευδώνυμο. Προέβαινε δε σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ. Στις 16/4/10 η Βίκυ Σταμάτη απέκτησε το ακίνητο με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της».

Η δίκη του κ. Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορούμενών του έχει ορισθεί για τις 22 Απριλίου.

Συγκεκριμένα στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα οδηγηθούν οι:

  • Άκης Τσοχατζόπουλος
  • Αστέριος Οικονομίδης, επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών
  • Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια
  • Νίκος Ζήγρας, επιχειρηματίας, εξάδελφος του πρώην υπουργού
  • Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας
  • Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του βασικού κατηγορούμενου
  • Βίκυ Σταμάτη σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου
  • Γιάννης Σμπώκος, πρώην γ.γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
  • Νίκος Γεωργουλάκης, εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας
  • Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού
  • Παντελής Ζαχαριάδης, εμφανιζόμενος ως συνιδιοκτήτης υπεράκτιας εταιρείας
  • Οράτιος Μελάς, εκπρόσωπος υπεράκτιας εταιρείας
  • Κωνσταντίνος Αντωνιάδης
  • Σπύρος Χατζηνικολάου, δικηγόρος
  • Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου
  • Φώτης Αρβανιτίδης
  • Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ
  • Γιώργος Κωνσταντάτος

Facebook Comments