Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αναζητώντας τη θετική είδηση που θα δώσει το σύνθημα για νέο γύρο τοποθετήσεων. Προς το παρόν, πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Από την μία πλευρά η αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση συνεχίζονται με αρκετά εμπόδια και από την άλλη πλησιάζουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, με τη Nomura να προβλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Παράλληλα, εν όψει της λήξης των παραγώγων στο τέλος της εβδομάδας σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών, από τους οποίους εξέρχονται αρκετές ελληνικές μετοχές, αναμένονται αυξημένες διακυμάνσεις και διστακτικότητα στις κινήσεις των επενδυτών.

Η παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλου, αποτελεί κακό σημάδι για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, εξέλιξη που δημιούργησε προβληματισμό στην εγχώρια αγορά, επισημαίνει στο «M» ο κ. Σέργιος Μελαχροινός, αναλυτής της Solidus Χρηματιστηριακή.

Επίσης, η διαγραφή των μετοχών ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank από τους διεθνείς δείκτες FTSE Global Equity – Developed Europe, Ftse all world και Ftse Euromid επιβάρυνε το κλίμα και αποτέλεσε αφορμή για ρευστοποιήσεις καθώς η αγορά βρισκόνταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Ο αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημαντική άνοδος που κατέγραψε το ΧΑ τους τελευταίους μήνες στηρίχθηκε στη μείωση του ρίσκου της χώρας και από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στους ρυθμούς ανάπτυξης, το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορέσει να βρεθεί υψηλότερα.

Facebook Comments