Ενδείξεις σταθεροποίησης εντοπίζει στα ελληνικά ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (Residential Mortgage – Backed Securities, RMBS), ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, καθώς, σύμφωνα με τον οίκο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα επίπεδα των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση ήταν σταθερά και ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνθηκε.

Ειδικότερα, τo ποσοστό των δανείων που ήταν σε καθυστέρηση περισσότερο από 3 μήνες αυξήθηκε οριακά μόνο κατά 20 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 4,7%, ακολουθώντας μία περίοδο ταχύτερης αύξησης.

Ο αριθμός των νέων δανείων που δεν εξυπηρετούνταν, από την άλλη, μειώθηκε στην πραγματικότητα στο 1,5%, στο πρώτο τρίμηνο εφέτος, από 1,8% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τιμές των κατοικιών, ωστόσο, συνέχισαν να μειώνονται. Σύμφωνα, άλλωστε, και με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές για τα νεόδμητα ακίνητα είναι πιο σταθερές από εκείνες των παλαιών, κάτι που ο Fitch αποδίδει στις προηγμένες προδιαγραφές των σύγχρονων κατασκευών, έναντι παλαιότερων.

Η εξασφάλιση πόρων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνει ο οίκος Fitch, συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ασθενής, καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κατάσχεσης συγκεκριμένων ακινήτων από τις τράπεζες.

Facebook Comments