Την αναγκαιότητα της άμεσης αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στις αγορές επισημαίνει η Eurobank στην τελευταία της έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του εβδομαδιαίου δελτίου, η επιστροφή στις αγορές θα επιτευχθεί μόνο αν οι αγορές κρίνουν ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Όπως προειδοποιούν, οι αποκλίσεις από τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα μηδενίσουν τις όποιες προσπάθειες για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού πιθανόν να οδηγήσει σε υστέρηση των εσόδων και η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2013.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, δε θα επιτρέψει την όποια πρωτοβουλία ληφθεί (αν τελικά ληφθεί) για την βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τελικά θα επηρεάσει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η Eurobank εκτιμά ότι η λήψη νέων φορολογικών μέτρων για την κάλυψη των πιθανών αστοχιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δε θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα και μάλλον θα επιβαρύνει τις συνθήκες ρευστότητας.

Facebook Comments