Η Γαλλία έχει υποχρέωση να επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τη διετή παράταση για τη μείωση του γαλλικού ελλείμματος, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής Τύπου με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η κ. Μέρκελ μίλησε για χώρες που έχουν εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην Ισπανία και την Ελλάδα, όμως δεν συμπεριέλαβε τη Γαλλία.

«Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία άλλα δύο χρόνια προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ και αυτό πάει μαζί με την προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι χέρι» σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι χθεσινές δηλώσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Κομισιόν «δεν μπορεί να υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε», προκάλεσαν οργή έχουν προκαλέσει στους κόλπους των κυβερνώντων συντηρητικών στη Γερμανία λίγες ώρες πριν την άφιξη της Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι για συνομιλίες.

Ενόχληση στη Γερμανία για τα σχόλια Ολάντ περί «υποδείξεων» της Κομισιόν

Χθες, η Κομισιόν συνέστησε στη Γαλλία να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος και να μειώσει το εργατικό κόστος, σε αντάλλαγμα για τη διετή παράταση στην προθεσμία για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε, μπορεί μόνο να πει ότι η Γαλλία πρέπει να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της», είπε ο γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο επίσκεψής του στην πόλη Ροντέζ.

Δείχνοντας σαφέστατη δυσφορία για τη σύσταση της Κομισιόν, ο κ. Ολάντ πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι δικό μας θέμα και μόνο, εμείς θα πούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτός».

«Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αν μια μεγάλη χώρα σαν τη Γαλλία λέει ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλει να κάνει», αντέδρασε ο Μίχαελ Φουχς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος για ζητήματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρθλε, κατηγόρησε τον κ. Ολάντ, τα ποσοστά αποδοχής του οποίου έχουν υποχωρήσει ταχύτερα από οποιουδήποτε άλλου γάλλου προέδρου, ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει το κοινό στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει ήδη επιδείξει ιδιαίτερη γενναιοδωρία παρατείνοντας κατά δύο χρόνια την προθεσμία της Γαλλίας για να μειώσει κάτω από το 3% το έλλειμμά της. «Η Γαλλία δεν μπορεί να υπολογίζει ξανά σε τέτοια γενναιοδωρία», είπε.

«Η κριτική του Ολάντ είναι ανάρμοστη» δήλωσε ο Αντρέας Σόκενχοφ, επίσης υψηλόβαθμος στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU).

«Η αντίδραση του Ολάντ δείχνει την απελπισία της κυβέρνησής του που ένα χρόνο μετά την άνοδό της στην εξουσία δεν έχει βρει ακόμη αποτελεσματικές απαντήσεις στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της χώρας της», πρόσθεσε ο κ. Σόκενχοφ, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας γαλλο-γερμανικής φιλίας στην Μπούντεσταγκ.

Η κ. Μέρκελ συναντά σήμερα στο Παρίσι τον κ. Ολάντ με αντικείμενο την υιοθέτηση μιας πρότασης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου του Ιουνίου.
 

Facebook Comments