Γερμανικές εταιρείες όπως η BMW και η BASF προσλαμβάνουν άνεργους νέους Ισπανούς, με φόντο την χρόνια ανεργίας των νέων στη νότια Ευρώπη και μια αυξανόμενη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία. Όπως επισημαίνουν, κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνουν και για τους άνεργους νέους σε Ιταλία και Ελλάδα. Είκοσι-πέντε εργαζόμενοι ηλικίας 18 έως 25 θα εκπαιδευτούν για ένα χρόνο στο Μόναχο στην έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής προσωπικού της εταιρείας, Milagros Caina-Andree στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα των 3,5 εκατομμυρίων ανέργων της Ισπανίας κάτω των 25 ετών, αλλά ο Caina-Andree είπε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί στην Ιταλία και στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να «δώσει κάτι πίσω» στις χώρες των πελατών της .

Η ανακοίνωση της BMW ήρθε μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η αποτυχία να νικηθεί η ανεργία των νέων θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Ο Σόιμπλε συμφώνησε πρόσφατα σε διμερή σχέδια τόσο με την Ισπανία όσο και την Πορτογαλία, για να βοηθήσει να μπούν περισσότεροι νέοι στην αγορά εργασίας.

Περισσότερο από το ήμισυ των Ισπανών και των Ελλήνων κάτω από την ηλικία των 25 ετών είναι άνεργοι, σε σύγκριση με λιγότερο από 8% των Γερμανών και των Αυστριακών στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Οι γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που αντιμετωπίζει εκλογές το Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να κατηγορηθεί εάν ένα καυτό καλοκαίρι ύφεσης στη νότια Ευρώπη οδηγήσει σε μια έκρηξη της κοινωνικής αναταραχής.

Η Γερμανία είναι επίσης πρόθυμη να αξιοποιήσει τους άνεργους νέους στο εξωτερικό, γιατί χρειάζεται να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους για να αναπληρώσει τις ελλείψεις σε ορισμένα επαγγέλματα και εγχώριους κλάδους.

Ο γίγανας του κλάδου των χημικών, BASF έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να εκπαιδεύσει περίπου 20 νέους στην Ισπανία, με σκοπό την απασχόλησή τους στην έδρα της στο Ludwigshafen για να εξασφαλίσει την προσφορά ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Και η μεγαλύτερη επιχείρηση λογισμικού στον κόσμο, η SAP στοχεύει στην πρόσληψη αποφοίτων πανεπιστημίου από τη νότια Ευρώπη μέσω ενός προγράμματος που ξεκίνησε από κοινού με τις άλλες γερμανικές εταιρείες τεχνολογίας το Μάρτιο.

Το περασμένο έτος, 33.000 θέσεις για επαγγελματική κατάρτιση παρέμειναν ανοιχτές στη Γερμανία, και οι νέοι εργαζόμενοι από τις πληγείσες από την ύφεση χώρες του Νότου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτού του κενού.

Η Henkel είπε ότι μελετούσε επίσης μια κίνηση παρόμοια με της BMW, αλλά δεν είχε συγκεκριμένα σχέδια.

Η Ισπανία κάνει τις δικές της προσπάθειες να απασχολούν τη νεολαία της. Ξεκίνησε ένα τετραετές πρόγραμμα που προσφέρει κίνητρα για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άτομα κάτω των 30, και το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι έχει καταφέρει 30.000 νέες συμβάσεις κατάρτισης για τους νέους μέχρι στιγμής φέτος, 73% υψηλότερα από πέρισυ.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί το σχέδιο είναι η τράπεζα BBVA και η Iberdrola. Η Repsol, με μια νέα εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που έχει να κάνει με την εξαγγελία προσλήψεων και προγραμμάτων κατάρτισης, είπε ότι έχει δημιουργήσει 3.500 θέσεις εργασίας για τους νέους στην Ισπανία τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η Telefonica έχει διάφορα προγράμματα υποτροφιών για την καλλιέργεια νέων ταλέντων και την παροχή θέσεων εργασίας στην εταιρεία της στην Ισπανία, παρά το σχέδιο του 2011 να απολύσει 6.500 εργαζόμενους στην εγχώρια αγορά της σε διάστημα τριών ετών.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments