Η Goldman Sachs αναμένει ότι το περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα παραμείνει καλό, και προσθέτει ότι δεν αναμένει φρένο στην ποσοτική χαλάρωση της Fed πριν τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ανησυχίες για μια σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Fed, το οποίο έχει βοηθήσει να οδηγηθούμε σε ένα παγκόσμιο ράλι μετοχών κατά το τρέχον έτος, οδήγησαν σε υποχώρηση στις χρηματιστηριακές αγορές κατά την τελευταία εβδομάδα.

Ορισμένοι αναλυτές να αναμένουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επηρεάσει τις μετοχές, που έχουν μέχρι τώρα επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι ενέσεις ρευστότητας και οι μειώσεις επιτοκίων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν χτυπήσει τις αποδόσεις των ομολόγων, και οδήγησαν τους επενδυτές στις καλύτερες αποδόσεις που προσφέρονται από τις μετοχές.

«Ενώ σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι γύρω από την απόσυρση του QE, συνεχίζουμε να βλέπουμε πως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα είναι θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές», όπως τονίζει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της.

Εν αναμονή αύξησης επιτοκίου από τη FED

Οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας εξακολουθούν να αναμένουν την πρώτη αύξηση στο βασικό επιτόκιο της FED να συμβεί στις αρχές του 2016 με την FOMC να αρχίζει την σταδιακή μείωση του QE στο 1ο τρίμηνο του 2014.

Η Goldman τονίζει ότι αν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη γιακαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει τις μετοχές, και προσθέτει ότι βρίσκει μια θετική σχέση μεταξύ των πραγματικών αποδόσεων στις μετοχές ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Παρά το pull-back στις αγορές αυτήν την εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 παραμένει 8% υψηλότερα από την αρχή του 2013, ενώ ο δείκτης των blue-chip της ευρωζώνης Euro Stoxx 50 κερδίζει 6%.

Facebook Comments