«Έκπληκτος» δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν για το γεγονός ότι η Γαλλία επέκρινε την ομάδα του επειδή συνέστησε μεταρρυθμίσεις, ενώ την ίδια στιγμή πρότεινε μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία στην Ευρωζώνη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε χθες να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι το Παρίσι είναι αυτό που θα αποφασίσει πώς θα τις εφαρμόσει και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρότειναν επίσης να διορίσει η Ευρωζώνη έναν «αποκλειστικής απασχόλησης» πρόεδρο, ο οποίος θα συγκαλεί περισσότερες συνόδους κορυφής για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

«Με εκπλήσσει πώς η Γαλλία τη μια ημέρα επισημαίνει την ανάγκη για οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και την άλλη επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις βάσιμες συστάσεις της», τόνισε ο Ρεν στη διάρκεια σεμιναρίου στο Ελσίνκι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της προς τις χώρες της ΕΕ προχθές, Τετάρτη, κάλεσε τη Γαλλία να χαλιναγωγήσει τις δημόσιες δαπάνες, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να μειώσει το κόστος εργασίας σε αντάλλαγμα για τη διετή παράταση υλοποίησης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Ρεν τόνισε ακόμα ότι περιμένει οι χώρες στις οποίες δόθηκε παράταση «να χρησιμοποιήσουν το διάστημα αυτό αποτελεσματικά για την ενίσχυση της οικονομίας και της απασχόλησης».

Facebook Comments